Verkiezingsnederlaag voor premier Australië
Tony Abbott Foto: AFP
In Australië heeft Tony Abbott (55) de parlementsverkiezingen gewonnen, en dat ondanks de matige populariteit van de stugge conservatief. Abbott profiteert vooral van de strubbelingen binnen de Labor Party, die afgestraft werd door de kiezer. De oppositieleider, die een coalitie aanvoert van de conservatief-liberale Liberal Party en de conservatief-agrarische National Party, zal de komende drie jaar met een ruime absolute meerderheid regeren. Labor verliest ongeveer een vijfde van zijn zetels.

Abbott kondigde aan dat zijn eerste beleidsdaad de afschaffing zal zijn van de CO2-belasting, die na verloop van tijd moest vervangen worden door een emissiehandel naar Europa's voorbeeld. 'Australië wordt opnieuw economievriendelijk', zei Abbott in zijn overwinningstoespraak in Sydney.

'Als premier wens ik hem geluk'

Volgens prognoses krijgt zijn coalitie 90 van de 150 zetels. Labor valt terug van 71 op 56 zetels. Na een bitse verkiezingsstrijd, waarin Abbott de regering als een mislukking afschilderde, nam hij een verzoenende toon aan. 'Een goede regering is er een voor alle Australiërs, ook voor zij die er niet voor gekozen hebben. We laten niemand in de steek.'

De aftredende regeringsleider Kevin Rudd (55) gaf de nederlaag toe in een telefoontje met Abbott. 'Als premier wens ik hem geluk', zei Rudd voor aanhangers in Brisbane. Rudd is niet opnieuw kandidaat-partijleider. De voorbije drie jaar woedde er in Labor een machtsstrijd tussen hem en zijn voorgangster Julia Gillard.

Vrouwenhater


Abbott cultiveerde als oppositieleider een imago van agressieve dwarsligger. Hij viel vooral Rudds voorganger Julia Gillard aan, dikwijls ook persoonlijk, bijvoorbeeld omdat ze samenleefde met haar partner zonder getrouwd te zijn. Zij beet in het parlement van zich af en noemde hem een 'vrouwenhater'. Met zijn opvattingen over maagdelijkheid, het huwelijk en de rol van de vrouw zorgde de vrome katholiek regelmatig voor ophef.

Bij peilingen naar persoonlijke populariteit bleef Abbott meestal achter op Rudd. 'De regering heeft deze verkiezingen verloren, meer dan dat de oppositie ze gewonnen heeft', zei Bob Hawke, de gewezen partijleider van Labor, op televisie.