Pakistan gaat zeven gevangen Afghaanse taliban-verantwoordelijken vrijlaten, met inbegrip van een vooraanstaande commandant. De beslissing werd zaterdag bekendgemaakt en is bedoeld om het vredesproces in buurland Afghanistan te helpen. De stap volgt enkele dagen na het bezoek van de Afghaanse president Hamid Karzai aan Islamabad.

Karzai riep in augustus Pakistan op stappen te zetten om besprekingen te helpen opzetten met de rebellen van wie wordt aangenomen dat ze in Pakistan hun basis hebben.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is commandant Mansoor Dadullah één van de taliban die vrijkomt. Islamabad heeft eerder in 2012 ook al 26 talibanmilitanten vrijgelaten, zo benadrukte het ministerie.

De politieke talibanleider Abdul Ghani Barader komt niet vrij, ondanks pleidooien uit Afghanistan om ook hem vrij te laten. Hij zou in gesprek geweest zijn met de regering van Karzai toen hij in 2010 gevangen werd genomen door Pakistaanse en Amerikaanse verantwoordelijken in de havenstad Karachi.