75 euro boete voor elke joint in Antwerpen
Foto: BELGA

Na de aanpak van de drugsdealers richt de stad Antwerpen samen met het parket nu het vizier op de softdrugsgebruikers. Wie betrapt wordt met cannabis krijgt een boete van 75 euro, ook wie minder dan drie gram op zak heeft. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag op basis van een intern verslag over het drugsbeleidsplan van de stad Antwerpen, het parket, de politie en de hulpverlening dat Gazet van Antwerpen heeft kunnen inkijken.

Iedereen die op straat wordt aangetroffen met een joint krijgt in eerste instantie een onmiddellijke minnelijke schikking (OMS) van 75 euro, ongeacht de hoeveelheid cannabis die de gebruiker bij zich heeft. Daarmee voert Antwerpen een strenger beleid dan de ministeriële richtlijn. Die stelt dat het bezit van maximaal drie gram softdrugs voor persoonlijk gebruik bij meerderjarigen niet wordt vervolgd.

‘Soms dagvaarding’

'Voor een politieambtenaar is het moeilijk te onderscheiden wie problematisch gebruiker is en wie gebaat is met OMS', stelt het verslag van het Antwerpse drugsbeleidsplan. 'Soms zal er ook voor gekozen worden te dagvaarden voor de correctionele rechtbank. Meestal zal het niet de bedoeling zijn een effectieve gevangenisstraf te vragen, wel probatie als extra stok achter de deur om de persoon alsnog in een hulpverleningstraject te krijgen.'