'De SP.A moet haar naam laten vallen. Er moet een nieuwe progressieve, optimistische beweging worden opgericht, gebaseerd op een aantal zeer duidelijke waarden en normen als solidariteit en gelijkheid.' Dat zegt politicoloog Carl Devos in een interview zaterdag in De Morgen.

'Het nieuwe linkse alternatief moet niet noodzakelijk nog een socialistische partij zijn. Je moet een nieuwe progressieve, optimistische beweging oprichten, gebaseerd op een aantal zeer duidelijke waarden en normen als solidariteit en gelijkheid. Niet dat die partij meteen 40 procent zal halen, maar ze zal een minder defensieve partij zijn dan de SP.A vandaag is', antwoordt Devos op de vraag of er nog een toekomst is voor links in Vlaanderen.

Sterk links blok

'De oude structuren leiden ertoe dat links versnipperd blijft. Spannend, alleen kan links in Vlaanderen zich dat niet permitteren. Als je een Antwerpse coalitie van centrum-rechts op nationaal niveau wilt vermijden, heb je een sterk links blok nodig. Dan kun je eens echt wegen op de onderhandelingen. Het enige wat links vandaag vaak kan doen, is de schade beperken, door hervormingen af te blokken.'