Rode Duivels op één punt van Brazilië
Foto: Photo News
De Rode Duivels hebben hun WK-kwalificatiematch met 0-2 gewonnen van Schotland. Defour en Mirallas scoorden de goals voor de Belgen. Aangezien Kroatië 1-1 gelijkspeelde tegen Servië heeft België aan een gelijkspel in Kroatië genoeg om zich rechtstreeks te kwalificeren voor het WK voetbal in Brazilië. Indien de Rode Duivels zouden verliezen in Zagreb, moet België gewoon thuis winnen van Wales. De tickets voor Brazilië mogen geboekt worden.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

Wilmots verraste met zijn basisopstelling in Glasgow. De Belgische bondscoach koos voor Steven Defour als vervanger van de geblesseerde Eden Hazard. Chadli schoof zo door naar de flank. Benteke was de diepe spits. Achterin vormden zoals verwacht Van Buyten en Lombaerts het centrale duo. 

De match werd gespeeld in Schotland en dus viel de regen met bakken uit de lucht. De Rode Duivels werden in het legendarische Hampden Park aangemoedigd door een gigantisch legioen Belgische supporters. Zij zouden vocaal bijna de hele match de bovenhand halen op het thuispubliek.

Ook op het veld waren de Belgen baas. Zoals zo vaak in deze campagne monopoliseerden de manschappen van Marc Wilmots de bal. Tot veel grote kansen leidde dat echter aanvankelijk niet. Twee pogingen van De Bruyne en een kopballetje van Fellaini was het gevaarlijkste wat België klaarspeelde in het eerste halfuur. Schotland probeerde in zijn gekende potige stijl onze landgenoten te overpoweren. Dat resulteerde in welgeteld één doelkans: een zondagsschot van Brown. 

Defour knalt fraai binnen, Mirallas maakt feest compleet

Na 37 minuten zette België zijn overwicht dan toch om in een voorsprong. Kevin De Bruyne - de beste Belg in de hele WK-campagne - zette zich knap door op rechts. De Chelseaspeler bediende vervolgens Defour en die knalde de bal kurkdroog in het hoekje: 0-1. Defour zat op dat moment niet goed in de match, maar zijn openingsgoal was bijzonder fraai. 

Ook na de pauze waren de doelkansen aan beide kanten schaars. De Rode Duivels probeerden de wedstrijd dood te maken, Schotland vond amper openingen in het stevige Belgische blok. België had een strafschop kunnen krijgen na een duw op De Bruyne, maar de Italiaanse scheidsrechter Tagliavento dacht daar anders over. 

Wilmots wisselde twee keer vroeg in de tweede helft: Mirallas kwam in plaats van Fellaini, die geel had gekregen. Even later ging Lombaerts door zijn enkel. Pocognoli moest noodgedwongen de boel achterin gaan depanneren. In een slordige slotfase nam Mirallas alle twijfel weg. De Everton-spits liet van dichtbij de Schotse doelman David Marshall geen kans. Het Belgische feestje op de tribunes barstte los. 

 Aangezien Kroatië 1-1 gelijkspeelde tegen Servië heeft België aan een gelijkspel in Kroatië genoeg om zich rechtstreeks te kwalificeren voor het WK voetbal in Brazilië. Indien de Rode Duivels zouden verliezen in Zagreb, moet België gewoon thuis winnen van Wales.