Internetpiraterij: de val van verschillende miljoenen
Foto: *
De 'Piraat van de Lage Landen' is niet de eerste die auteursrechtelijke vergoedingen vergeet en nadien tegen de lamp loopt. Ook diensten als Napster, KaZaA en LimeWire werden op de vingers getikt, zij betaalden meteen een hoge prijs. Een overzicht van vijf grote piraterijprocessen.

Napster

Napster was de eerste grote peer-to-peer dienst ter wereld. Gebruikers konden er gratis muziekbestanden verkrijgen en eigen compilatie-albums samenstellen.  De dienst werd in 1999 aangeklaagd door metalband Metallica, die Napster daardoor ironisch genoeg nog bekender maakte.
In 2000 werd Napster veroordeeld wegens het illegaal verspreiden van muziek. En meteen opgevolgd door alternatieven als Kazaa, LimeWire, of Gnutella. In 2001 sloot Napster buiten de rechtbank om een akkoord met zijn twee grote tegenstanders, de National Music Publishers' Association en het Songwriters Guild of America. Dat akkoord stipuleert dat Napster de muziekmakers 26 miljoen dollar zou betalen als schadeloosstelling voor het ongeoorloofd aanbieden van muziek in het verleden. Ook zou de onlinedienst een voorschot van 10 miljoen dollar betalen voor toekomstige royalties.

Kazaa

Via Kazaa konden gebruikers onderling muziek, maar bijvoorbeeld ook spy- en malwarebestanden uitwisselen. De ontwikkelaars onderhandelden initieel met platenmaatschappijen over de afdracht van auteursrechtelijke vergoedingen door hun gebruikers, maar de gesprekken liepen op niets uit. Het bedrijf werd verkocht toen de eigenaars zowel werden aangeklaagd door Buma-Stemra - het Hollandse Sabam, zeg maar - en de Amerikaanse platenindustrie. 
In 2006 kwam het tot een minnelijke schikking met de vier grootste muziekbedrijven ter wereld, Kazaa legde 78 miljoen euro op tafel. Sindsdien implementeerde Kazaa verschillende filters om te verzekeren dat geen illegale content meer werd uitgewisseld via het programma.

LimeWire

Ook met LimeWire konden bestanden - volledige films, muziek of games - gedownload worden via een peer-to-peer netwerk. Universal Music, EMI, Sony en Warner Music daagden het bedrijf in 2006 samen voor de rechter. Ze eisten maar liefst  $150.000 voor elke overtreding, lees: download. LimeWire zelf werd niet strafbaar bevonden, wel de surfers die het programma gebruiken. Toch werd LimeWire in 2010 na gerechtelijk bevel verboden. 

The Pirate Bay

The Pirate Bay is een van de grootste torrent indexers ter wereld. In 2013 stond de website nog op plaats 73 van de meest bezochte websites in de wereld. Nochtans zitten twee van de vier oprichters in de gevangenis, en is de website in verschillende Europese landen geblokkeerd. Ook in België werden de elf domeinnamen van The Pirate Bay in 2011 geblokkeerd. Het team achter de website voegde daarop gewoon een nieuwe domeinnaam, depiraatbaai.be, toe die niet op de zwarte lijst van justitie stond. De vier oprichters zijn in verschillende landen veroordeeld tot hoge boetes, in Zweden bijvoorbeeld tot 46 miljoen kronen (€5 miljoen).

MegaUpload

MegaUpload is een van de grootste diensten die creatieve content zoals muziek, video, games, e-books en software illegaal heeft aangeboden. Op 20 januari 2012 hebben de FBI en Interpol actie ondernomen tegen deze dienst: 64 bankrekeningen en meer dan 1000 servers werden wereldwijd in beslag genomen. De rechtzaak in New-Zeeland loopt nog, maar BAF (Belgian Anti-Piracy Federation) schat de inkomsten van MegaUpload tussen 2005 en 2011 aan ongeveer $175 miljoen via abonnementen en advertenties. Kim Schmitz, de oprichter van MegaUpload, heeft een persoonlijk vermogen van $42 miljoen.