Geslaagd experiment: vrouw draagt 365 dagen tweedehands
Foto: rr
Christina Dean - oprichtster van ReDress, een ecovriendelijke en modebewuste organisatie - draagt 365 dagen lang enkel gedumpte en weggeschonken kleding. Ze trekt wel haar eigen schoenen aan en ook lingerie koopt ze nog steeds nieuw, maar verder beroept ze zich op de principes: ‘reuse, repair, reconstruct en redress’. Wij tonen hieronder hoe ze dat doet en geven tips om haar milieu- en portemonneevriendelijke voorbeeld te volgen.

- REUSE -

Met de 365 Challenge probeert Christina aan te tonen dat we kleren makkelijk kunnen hergebruiken en dat je er ook in tweedehandsrokjes en -jurkjes modieus kunt uitzien. Voor deze uitdaging laat ze zich bijstaan door twaalf gerenommeerde stilisten. Op haar Instagramaccount post ze dagelijks foto’s van haar outfit en wil ze anderen inspireren om ook vaker kleren te herstellen, aan te passen en op verschillende manieren te combineren.

Drie eenvoudige tips om kleding langer te hergebruiken:

1. Was wit altijd apart, zo blijft het langer fris en kan je het blijven dragen.

2. Probeer je kleren eens te drogen op een vlak oppervlak (boven een handdoek) in plaats van aan de wasdraad. Ze zullen minder snel hun vorm verliezen.

3. Lijken vlekken bestand tegen elke wasbeurt? Probeer dan haar ‘magische vlekkenpasta’. Volgens Christina verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon als je er voor het wassen een mengsel van baksoda en water op aanbrengt.

 

- REPAIR -

Christina bombardeerde september tot ‘repair month’ en dus droeg ze op dag 244 (1 september) een jurkje waaraan enkel een knoopje moest worden vastgezet. Op de foto linksboven draagt ze een kort bloemenjurkje waarvan ze de zoom moest herstellen. De zwarte jurk op de foto links onderaan onderging een heuse transformatie en werd opgeleukt met een glanzende verticale strook stof op de rug.

 

- RECONSTRUCT -

Dames die handig zijn met naald en draad hebben een voetje voor bij deze uitdaging. Christina kreeg hulp van ervaren stilisten en liet de zoom van een trenchcoat korter maken en veranderde een saai hemd in een modieus kledingstuk door er kijkgaatjes in te maken. Ze knipte ook de mouwen van een wit kostuumjasje en transformeerde het zo in een stijlvol en modern item.

 

- REDRESS -

Probeer kleren op verschillende manieren te combineren en maak tijd om meerdere outfits uit te proberen. Het zal je verbazen hoeveel uiteenlopende looks je met één stuk kunt creëren.

Christina droeg niet alleen een hele maand lang hetzelfde zwarte jurkje (een prachtige little black dress van Diane Von Fürstenberg), ze bewees ook dat je op vakantie helemaal niet zoveel kleren moet meenemen als je denkt. Ze stopte zo weinig mogelijk in haar reiskoffer en op haar bestemming liet ze haar creativiteit de vrije loop. Zo combineerde ze een eenvoudig, wit jurkje met een losse, gebreide pull en een glittertop of gewoon met slippers op het strand.