Work & Study: 3 dagen op de werkvloer, 2 dagen op de schoolbanken
Foto: jobat.be
Drie dagen werken, twee dagen naar school. Zo ziet de week eruit van de hogeschoolstudenten elektromechanica die deelnemen aan Work & Study, een proefproject van Electrabel en de Artesis Plantijn Hogeschool Boom.

Toen Bart Heyndrickx drie jaar geleden zijn TSO-diploma behaalde, hoorde hij voor het eerst over de mogelijkheid om aan de hogeschool werk en studie te combineren. Tijdens de zomervakantie informeerde hij zich erover bij de AP-Hogeschool in Boom. “Ik wou elektromechanica studeren en net in die richting zocht Electrabel kandidaat-studentwerknemers”, herinnert Bart zich.

Inmiddels is Bart al twee jaar lang drie dagen per week aan de slag bij het energiebedrijf. “Mijn werk ligt volledig in het verlengde van de specialisatie procesautomatisatie die ik volg aan de hogeschool.”

Opoffering

Net als andere Electrabel-werknemers heeft Bart een baas, wordt hij geëvalueerd en krijgt hij een loon. “De twee dagen dat ik hier niet werk, ga ik gewoon naar school. Behalve in de vakanties, dan werk ik vier dagen per week.”

“Evident is dat allerminst”, zegt Amedee Beylemans, opleidingshoofd elektromechanica aan de AP-Hogeschool. “Bart moet dezelfde examens afleggen als andere studenten. Dat betekent dat hij na zijn werkuren moet studeren, terwijl jongeren van zijn leeftijd uiteraard ook nog andere interesses hebben in hun vrije tijd.”

Elk academiejaar gaan Electrabel en de AP-Hogeschool op zoek naar de meest geschikte studenten voor het Work & Study-project. “We zoeken studenten met de juiste motivatie en ingesteldheid. Niet iedereen is tot die inspanning bereid, of kan dit aan”, vertelt Amedee Beylemans.

Om Barts werk- en studieprogramma haalbaar te maken, spreidt de hogeschool zijn opleiding over vier jaar in plaats van de gebruikelijke drie jaar voor een bachelor elektromechanica. Bart zelf ziet er weinig graten in. “Ik vind de combinatie van werken en studeren helemaal geen last. Een beetje passie voor techniek volstaat om door te zetten. Tot nu toe gaat het goed. Mijn resultaten zijn prima, zowel op school als op het werk.”

Vast contract

Bart begint aan zijn derde jaar als studentwerknemer bij Electrabel. Hoe ziet hij zijn toekomst, als hij over twee jaar afstudeert? “Ik zou hier graag blijven werken, maar daar heb ik natuurlijk niet alleen iets over te zeggen.”

“Als het project voor beide partijen positief verloopt, Bart graag bij ons blijft werken en er op dat moment een nood is, kan Barts contract van bepaalde duur er een van onbepaalde duur worden”, zegt Geetha Keyaert, woordvoerster van Electrabel. “Uiteindelijk is dat een van de drijfveren van dit project: goed geschoolde technici vinden die ons helpen het tekort aan deze mensen te lijf te gaan.”

>

>

>

>