Geubels en de Belgen
Foto: vier
Het gebeurt soms dat een programma voor honderd procent is wat je ervan verwacht had. Dat de makers perfect lijken te weten wie hun publiek is en wat het wilt, maar toch creatief met die informatie omgaan. Het zijn de zeldzame momenten waarop je je als kijker serieus genomen voelt. Het gebeurt nog te weinig op de Vlaamse televisie. Geubels en de Belgen is een van die enkele programma’s die het wel doen, en het is dan nog een humorprogramma.

Philippe Geubels keert er terug naar zijn roots: stand-upcomedy. Om dit programma te smaken, is het dan ook essentieel dat je Geubels en zijn humor kan pruimen. Anders begin je er best niet aan. Per thema – een per aflevering – vertelt Geubels grappen over de Belgen, die worden aangevuld met vooraf opgenomen filmpjes.

De eerste aflevering draaide om ‘opgroeien’ en dat was het perfecte excuus om de jaren tachtig en negentig, de jeugdjaren van Geubels, in herinnering te brengen en anekdotes over het PMS, eerste fuiven en die verdomde eerste keer op te rakelen. Het was nostalgie uit dezelfde doos als die waar de Fixkes zes jaar geleden in grabbelden voor hun hit ‘Kvraagetaan’.

Het idee van Geubels en de Belgen is niet origineel, het komt van de Britse comedian John Bishop en heette in Groot-Brittanië John Bishop’s Britain.

Het is opmerkelijk hoe dicht Geubels en de zijnen bij dat oorspronkelijke format gebleven zijn. Het grapje over de honderd Belgen die Geubels gesproken heeft en die ons vanop een scherm letterlijk allemaal toezwaaien, komt recht uit Bishops show.

De vorm was er al en dus hebben Geubels en zijn redactie zich voor honderd procent kunnen concentreren op het schrijven van de grappen. En ja, we hebben gelachen – al was het geen onstuitbare bulderlach.

Voor de filmpjes wist Geubels een dwarsdoorsnede van de maatschappij voor de camera te halen. Het gaat van een obese vrachtwagenchauffeur over Geubels’ broer naar een model-met-pensioen of twee buurvrouwen bij elkaar op de koffie.

Ook bekende koppen maken hun opwachting: Sergio (‘zanger-ondernemer’) of Johannes Verschaeve van The Van Jets. Maar vooral: de filmpjes worden gekenmerkt door de zorgvuldigheid van Man bijt hond en het mededogen van De helaasheid der dingen. Ze maken dat we volgende week opnieuw kijken.

Geubels en de Belgen, donderdag op Vier