‘De ruzie ging over een kapotte trui’
Foto: BELGA

‘Ik had al een jaar problemen met het slachtoffer. De ruzie ging over een kapotte trui.’ Dat verklaarde de 17-jarige D. vrijdag aan de jeugdrechter, die hem in de gesloten instelling van Everberg plaatste.

Geflankeerd door zijn moeder en stiefvader nam D. vrijdagochtend plaats voor de jeugdrechter in Dendermonde. De zitting verliep achter gesloten deuren, maar volgens zijn advocaat toonde D. erg veel spijt. ‘Tegenover het slachtoffer, maar ook tegenover zijn moeder die hij teleurgesteld heeft’, zegt Steven Henderickx.

De jeugdrechter confronteerde D. met de schokkende bewakingsbeelden die registreerden hoe hij op 1 juni in het centrum van Aalst enkele genadeloze trappen gaf tegen het hoofd van een 29-jarige man toen die al bewusteloos op de grond lag.

Het slachtoffer herstelt drie maanden na de feiten nog altijd van zijn verwondingen.

‘Terwijl die man daar voor dood lag, ben je als een laffe hond weggegaan. Waarom belde je geen ambulance of nam je je verantwoordelijkheid niet op?’, vroeg de jeugdrechter aan D.

Daarop antwoordde D. dat hij een week na het incident via vrienden vernam dat het goed met hem ging. ‘De verwondingen vielen mee. Bovendien zag ik hem enkele weken geleden nog op straat. Als ik echt had geweten dat hij zo lang in het ziekenhuis lag, met kans op blijvende letsels, had ik mezelf wel aangegeven.’

Steven Henderickx zegt ook dat zijn cliënt ‘in alle toonaarden’ blijft ontkennen dat een mislukte drugsdeal aan de oorzaak zou liggen van het conflict.In de jeugdrechtbank weerlegde de zeventienjarige vechtersbaas ook dat het om zinloos geweld ging.

‘Mijn cliënt benadrukt dat hij het slachtoffer kent’, zegt Steven Henderickx. ‘Volgens D. begonnen de problemen een jaar geleden toen ze slaags geraakten tijdens festiviteiten in Liedekerke.’

Nachtwinkel

D. houdt blijkbaar vol dat hij een paar maanden na dat feest een slag van hem kreeg in de nachtwinkel vlak bij zijn appartement. Daarbij zou de 29-jarige man hebben geschreeuwd dat D. zijn trui kapot had gemaakt. De ruzie zou volgens hem sindsdien zijn voortgegaan.

Zijn advocaat wil meer te weten komen over de relatie tussen beide mannen. ‘Ik heb aan de speurders gevraagd hun verleden nader te onderzoeken’, zegt Steven Henderickx. ‘Ik blijf het ook abnormaal vinden dat het slachtoffer de naam van zijn aanvaller niet doorgaf aan de politie, terwijl hij hem wel kende.’

Volgens de advocaat tonen de camerabeelden niet het volledige incident. ‘Ik heb intussen de beelden gezien die voorafgaan aan de schoppartij. Daarop is duidelijk te zien dat het slachtoffer dingen roept naar mijn cliënt en heel dreigend naar hem toe stapt. Mijn cliënt zegt dat hij toen besloot hem als eerste te vloeren.’

De jeugdrechter stelde een psychiater aan, die D. moet onderzoeken. Want de minderjarige kopschopper heeft een verleden van geweld. Volgens zijn vrienden kookt het potje van D. heel snel over. Zelf zou de jongen ook gezegd hebben dat hij wil begrijpen waar zijn agressie vandaan komt.

Voorlopig moet hij minstens vijf dagen in de gesloten instelling van Everberg blijven. Woensdag verschijnt de jongeman opnieuw voor de jeugdrechter. Die kan dan de voorlopige maatregel aanpassen of intrekken.

‘Daarna moet de jeugdrechter beslissen of hij in aanmerking komt voor verdere jeugdbescherming of dat hij als een volwassene moet worden behandeld’, zegt Caroline Jonckers van het Dendermondse parket.

Over vier weken wordt D. achttien jaar. Het parket ziet hem het liefst als een volwassene berecht en wil hem laten vervolgen voor poging tot doodslag.