Solvay maakte met Clamadieu einde aan taaie traditie
Jean-Pierre Clamadieu. Foto: pn

Bij de chemiegroep Solvay is het de gewoonte om lang van tevoren de ceo-wissel voor te bereiden. En wie aangeduid wordt, moet meestal nog flink wat geduld oefenen voor hij de fakkel mag overnemen.

Dat was zelfs het geval toen Solvay begin 2011 met de Fransman Jean-Pierre Clamadieu voor het eerst in zijn geschiedenis opteerde voor een ceo die niet uit het eigen huis van vertrouwen kwam. De afspraak was dat Clamadieu nog twee jaar geduld moest oefenen.

Voor het eerst in de geschiedenis van Solvay werd de afgesproken wachttijd niet volgemaakt. De ambitieuze Franse ceo slaagde erin om na een jaar wachten op de ceo-stoel te gaan zitten.

Solvay is als familiebedrijf een unicum. Er zijn meer dan 4.000 afstammelingen van de stichters Ernest en Alfred Solvay die elk een aandelenpakket hebben. En tot op vandaag doen de vertegenwoordigers van de verscheidene familietakken er alles aan om iedereen dezelfde koers te laten volgen.

Het is de traditie bij Solvay dat een telg uit de familie voorzitter is van de raad van bestuur. Momenteel is dat Nicolas Boël.