Tien deelnemers G20-top steunen Amerikaanse verklaring over Syrië
Foto: REUTERS

Tien landen hebben vrijdag hun steun uitgesproken voor een Amerikaanse verklaring over het gebruik van chemische wapens door het Syrisch regime. De tien landen en de Verenigde Staten zullen ook internationale pogingen steunen om een verbod op het gebruik van chemische wapens in te voeren.

“We roepen op tot een krachtig internationaal antwoord op deze ernstige schending van de internationale regelgeving”, aldus het Amerikaanse statement, dat ook op de goedkeuring van Australië, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Saoedi-Arabië, Spanje, Turkije en Zuid-Korea kan rekenen. Daarnaast menen de elf landen dat “zij die deze misdaden begaan hebben ter verantwoording geroepen moeten worden”.

De tien landen zeiden nog dat ze “pogingen van de Verenigde Staten en andere landen om een verbod op het gebruik van chemische wapens in te voeren, zullen steunen”. In de verklaring wordt echter met geen woord gerept over een militaire interventie of hulp aan een door de Amerikanen geleide aanval.

De Franse president François Hollande heeft laten weten dat hij wil wachten op het VN-rapport over de chemische aanval alvorens een beslissing te nemen over een actie tegen Syrië. Hollande is van mening dat wachten op het VN-rapport zal helpen om meer steun te werven voor een coalitie. Hij voegde eraan toe dat hij de Franse bevolking op de hoogte zal brengen van zijn beslissing.