Warren Barguil verrast medevluchters in Vuelta
Foto: Imageglobe

Warren Barguil heeft, enigzins verrassend, de dertiende etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. De 21-jarige Fransman sloop in de straten van Castelldefels weg van een tienkoppig groepje en kwam solo aan. Vincenzo Nibali blijft leider.

Alles over de Vuelta 2013 op Sportwereld.be

Het pakkende eerbetoon aan Xavier Tondo - de Spanjaard overleed in 2011 nadat hij klem kwam te zitten tussen zijn auto en garagepoort - in startplaats Valls inspireerde het peloton om er vandaag eens goed in te vliegen. Slag om slinger werd er gedemarreerd, wat de nervositeit in het peloton tot ongekende pieken deed stijgen. Laurens ten Dam werd daarvan het voornaamste slachtoffer. De Nederlander kwam in het zenuwachtige begin ten val en moest de Vuelta verlaten.

Meersman en Vanendert

Na zeventig kilometer was de vlucht van de dag dan eindelijk vertrokken. Een groep van achttien renners, met daarbij de Belgen Gianni Meersman en Jelle Vanendert, kreeg een vrijgeleide van het peloton en reed een maximale voorsprong van drie minuten bij elkaar. De Rat Penat, op vijftig kilometer van de aankomst, deed de wedstrijd opnieuw ontploffen. Op de vier kilometer lange helling met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,6 procent deelde Michele Scarponi de eerste prik uit. De Italiaan reed al snel een dikke minuut bij elkaar, maar kreeg in de afdaling van de kuitenbijter het gezelschap van negen anderen. Meersman en Vanendert waren dan al opnieuw gegrepen door het peloton.

Jump Barguil

De tien dikten hun voorgift aan tot drie minuten. In het peloton probeerden Cannondale en FDJ de bakens nog te verzetten, maar op vijftien kilometer van de aankomst werd duidelijk dat de winnaar vooraan zat. Jérôme Coppel was de eerste om de knuppel in het hoenderhok te gooien. De Fransman demarreerde op zeven kilometer van de aankomst en kreeg Egoi Martínez en, in tweede instantie, Michele Scarponi met zich mee. De drie leken op weg om voorop te blijven, maar werden op twee kilometer van de streep gegrepen. Het sein voor Warren Barguil om een ultieme jump te plaatsen. De 21-jarige Fransman ging erg krachtig aan en hield zijn inspanning vol tot het einde. Meteen de eerste overwinning bij de elite uit de nog prille carrière van de renner van Argos-Shimano. In de groep der achtervolgers won Rinaldo Nocentini het sprintje voor de eer. Bauke Mollema mocht als derde mee het podium op. In het algemene klassement verandert er niets.

Uitslag 13de etappe:

1. Warren Barguil (FRA)

2. Rinaldo Nocentini (ITA) 7”

3. Bauke Mollema (NED) 7”

4. Ivan Santaromita (ITA) 7”

5. Xavier Zandio (SPA) 7”

Klassement:

1. Vincenzo Nibali (ITA)

2. Nicolas Roche (IER) 31”

3. Alejandro Valverde (SPA) 46”

4. Chris Horner (USA) 46”

5. Joaquim Rodriguez (SPA) 2’33”