THE BEST OF: Open Monumentendag
C-Mine Genk. Foto: MDG

Dit is inderdaad een selectie van de meest bezienswaardige monumenten die zondag open staan voor het publiek. Maar, de hele editie van Open Monumentendag is eigenlijk een best of van de voorbije 24 jaar. Zet u dus schrap voor een topeditie.

1. C-Mine - voorbeeld van herbestemming (Genk)

De site heeft nog maar net de Vlaamse Monumentenprijs gewonnen, maar werd ook eerder al gelauwerd met prijzen voor architectuur, stadsinnovatie en licht. De naam C-Mine verwijst naar de vroegere bestemming van het grondgebied: de steenkoolmijn van Winterslag.

2. Straalmotoren en stoomketels (Leuven)

Het Thermotechnisch Instituut, erfgoed van de K.U. Leuven, deed vroeger dienst als practicumplaats voor de opleiding van ingenieursstudenten. Nu staan er unieke stoommachines en enkele vliegmotoren. Het industriële karakter van het gebouw maakt het pand helemaal uniek.

3. Toch iets nieuw: Huis Vercoutere (Izegem)

Nooit eerder opengesteld: het huis van toonaangevend architect Jules Vercoutere. Het imposante herenhuis in neogotische stijl dateert van 1898. Vercoutere heeft elke ruimte in een andere neostijl ingericht, van neoclaccicisme tot neogotiek.

4. Havenkranen van het MAS (Antwerpen)

Als u aan Antwerpen denkt, dan zegt u: de haven, en haar kranen. Het MAS, museum aan de stroom, heeft 17 oude havenkranen in zijn museumcollectie. De grootste collectie ter wereld.

5. Bos ’t Ename (Oudenaarde)

Bos ’t Ename ligt aan de groene rand van de Vlaamse Ardennen. Het heeft een unieke variëteit aan plantensoorten. Het bos is beschermd, voor zijn schoonheid en erfgoedwaarde, en won in 2002 de Vlaamse Monumentenprijs. Niet ver hier vandaan ligt ook de abdij van Ename, goed voor een tussenstop of een beloning na het wandelen.