Nieuwe peiling: N-VA zit weer in de lift
Ben Weyts en Bart De Wever Foto: BELGA

Meer kiezers zijn geneigd om op N-VA te stemmen bij de verkiezingen van volgend jaar. Dat blijkt uit een peiling van de RTBF en de krant La Libre Belgique, vorig weekend uitgevoerd door het Dedicated-instituut. De regeringspartijen blijven verlies lijden.

35,5% van de kiezers zou stemmen voor de partij van Bart De Wever. Daarmee doen de Vlaams-nationalisten opnieuw beter dan de vorige peiling, toen 32,8 procent van de kiezers voor de N-VA kozen. Met dit resultaat zou de partij een winst van maar liefst 7,5% boeken tegenover de federale verkiezingen in 2010.

De drie Vlaamse partijen in de regering-Di Rupo doen slechter dan hun laatste verkiezingsresultaat: CD&V overtuigt nog maar 17,3% van de kiezers (-0,3%), de SP.A strandt op een magere 12% (-3,3%) en Open VLD doet nog slechter met 11,8% (-1,9%). Daaruit blijkt dat de kiezer dus toch niet overtuigd is van het parcours van deze federale regering.

Vlaams Belang blijft met 11,3% de vijfde partij in Vlaanderen, maar ook extreem-rechts moet 1,3% toegeven tegenover 2010. Groen blijft met 6,9% in de buurt van de 7,1% die de partij haalde in 2010, Lijst Dedecker (3,3%), PVDA+ (1,5%) en de Piratenpartij (0,9%) halen de kiesdrempel volgens de peiling niet.

Het Dedicated-instituut maakte ook een zetelprojectie. Van de 87 Vlaamse federale volksvertegenwoordigers zouden er 33 N-VA’ers zijn. Samen met Vlaams Belang (10 zetels) zouden separatistische partijen in Vlaanderen dan op één zetel van een absolute meerderheid zijn, maar daarover moet de kiezer nog beslissen op 25 mei.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig