Vlaamse regering stelt voorwaarden voor nieuw stadion
Foto: Belga

De Vlaamse regering zet voorlopig nog geen handtekening onder de intentieverklaring rond de organisatie van Euro 2020. De regering-Peeters stelt een aantal bijkomende voorwaarden.

Zo dringt de regering uitdrukkelijk aan op een stadion mét atletiekpiste. Bovendien zal de Vlaamse regering geen subsidies voorzien voor het nieuwe stadion. Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters.

De discussie over een nieuw stadion op parking C van de Heizel- dat er moet komen met het oog op het EK 2020 - sleept al maanden aan. Mét of zonder atletiekpiste is daarbij een heikel thema, zeker omdat het bestaande Koning Boudewijnstadion (met piste) tegen de vlakte gaat. De organisatie van de Memorial Van Damme pleit voor een piste, anders komt de topmeeting in het gedrang. Ook de Vlaamse regering drong aan op een multifunctioneel stadion, mét oplossing voor de Memorial.

Bedoeling is dat er tegen 13 september een goedgekeurde intentieverklaring rond de kandidatuur als speelstad voor Euro 2020 op tafel ligt. Voor de definitieve goedkeuring heeft ons land tijd tot in 2014.

De Brusselse regering zette donderdag alvast het licht op groen voor de intentieverklaring. De federale regering deed vandaag/vrijdag hetzelfde. Maar de Vlaamse regering tekent voorlopig niet. Peeters: 'De Vlaamse regering is bereid een intentieverklaring te ondertekenen, maar stelt een aantal bijkomende voorwaarden. Zo gaat onze voorkeur naar een atletiekpiste in het nieuwe stadion. Een haalbaarheidsstudie, die moet klaar zijn tegen eind oktober, dient dit verder te bekijken'. Daarnaast stelt Peeters dat de Vlaamse regering geen subsidies zal geven aan het nieuwe stadion. Tot slot zijn er volgens de Vlaamse regeringsleider ook 'vragen omtrent de veiligheid en mobiliteit'.

'Als de Vlaamse regering de intentieverklaring tekent, verwacht het eerst een antwoord op de gestelde voorwaarden. Deze kunnen dan als addendum bij de intentieverklaring worden gevoegd', stelt Peeters.