Obama: ‘Ik ben verkozen om een eind te maken aan oorlogen, niet om ze te beginnen’
Obama Foto: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag op de G20-top aangekondigd dat hij dinsdag het Amerikaanse volk zal toespreken, terwijl hij verder zoekt naar steun in het Congres voor een militaire interventie in Syrië. In de vragenronde wou hij niet zeggen of hij ook zonder goedkeuring van het Congres zou toeslaan.

‘Ik ben verkozen om een eind te maken aan oorlogen, niet om ze te beginnen’, zei Obama tijdens zijn persconferentie na de G20-top in Sint-Petersburg. ‘De wereld kan niet blijven toekijken met gekruiste armen’, voegde hij eraan toe.

Hij noemde het gebruik van chemische wapens een ‘gevaar voor de wereldvrede’ en zei dat er een ‘krachtig antwoord’ moet komen.

Hocus pocus

Over de strijd die hij zelf met het Congres is aangegaan, zei Obama dat hij op voorhand wist dat dit ‘moeilijk’ zou zijn. Hij meent ook dat, als de Verenigde Staten niet zo’n groot probleem maakten van het Syriëconflict, de VN ‘de gebruikelijke hocus pocus’ zou opvoeren.

De president wou zich niet uitlaten over een mogelijke nederlaag in het Congres, en of hij ook na een nederlaag in Congres toch militair zal tussenkomen. ‘Elk Congreslid zal voor hem- of haarzelf moeten beslissen. Ze zullen naar hun kiezers moeten luisteren, maar ook moeten beslissen wat ze denken dat juist is voor de Verenigde Staten.’ Hij maakte een vergelijking met Rwanda en Kosovo.

Chemische wapens

Volgens Obama waren de wereldleiders op de G20-top akkoord dat er chemische wapens gebruikt zijn, en dat de meesten daarvoor het regime verantwoordelijk achtten. Hij voegde eraan toe dat de grootmachten het nog niet eens zijn over hoe te antwoorden, en wat de rol van de VN daarin is.

Dat Obama dinsdag het land zal toespreken, kan er op wijzen dat hij er vanuit gaat dat hij dan al het antwoord van het Amerikaanse Congres zal kennen. Het Congres begint maandag te debatteren over de interventie in Syrië.