Nieuwe piste in zaak Alpenmoord
Archiefbeeld: een Franse agent sluit de alpenweg af waar de familie werd vermoord Foto: AFP

De Franse politie onderzoekt een tweede piste in het onderzoek naar de moord op een Brits-Iraaks gezin in de Franse Alpen, exact een jaar geleden. Mogelijk had de moord te maken met industriële spionage. Eerder werd de broer van de man al in verdenking gesteld.

Saad al-Hilli, een Britse ingenieur van Iraakse afkomst, zijn vrouw en schoonmoeder werden dood teruggevonden in hun huurauto op een alpenweg dicht bij het meer van Annecy. Iets verder lag het lichaam van een fietser. Ook hij was doodgeschoten. De twee dochters van het gezin overleefden de schietpartij: de jongste van vier omdat ze zich kon verbergen, haar zusje van 7 raakte zwaargewond.

Enkele maanden geleden werd de broer van de ingenieur aangehouden. De twee broers waren verwikkeld in een ruzie over een erfenis. De man ontkende alle betrokkenheid.

De politie onderzoekt nu een tweede spoor, van industriële spionage. Dat bleek op een gezamenlijke persconferentie van de Franse en Britse politie, exact een jaar na de moord.

Volgens de procureur van Annecy Eric Maillaud beschikte Al-Hilli, een briljant ingenieur, over een ongewone hoeveelheid aan informatie over zijn job. De man werkte voor een satellietbedrijf, dat voor buitenlandse staten werkte. ‘Buitenlandse staten en industriële spionage, dat kan ook wijzen op de tussenkomst van geheime diensten.’

Dat betekent niet dat de eerste piste begraven is. Volgens de procureur wordt aan beide scenario’s evenveel gewicht toegekend.

Eén ding is zeker: de moorden zijn gepleegd door een ervaren schutter. ‘We weten niet wie het was, maar wel dat de schutter een bewegend doelwit kon raken en patronen kon wisselen. Het is duidelijk dat dit een geoefende schutter was.’