U downloadt? Opletten dan. Zijn er alternatieven?
Foto: Getty Images/Onoky

De ‘piraat van de Lage Landen’ is gisteren opgepakt. De man zette zowat alle populaire Vlaamse series online, voor iedereen die het wilde. Maar ook voor illegaal downloaden riskeert u vervolging. Wat zijn de alternatieven?

Het meest voor de hand liggende is: Net gemist, Ooit gemist en iWatch, de platformen van de VRT en de VMMa, die uitgesteld kijken aanbieden. Ook VIER en VIJF hebben zo’n service. Groot minpunt: je moet per aflevering betalen. Niet zo aantrekkelijke als je weet dat illegaal downloaden zo goed als gratis is.

Stievie

Een abonnementsformule zou illegale downloaders mogelijk wel kunnen lokken. Een leven binnen de grenzen van het wettelijke lonkt van zodra het fameuze Stievie er komt. De dienst is groots aangekondigd door de VRT, VMMa en SBS Belgium in februari van dit jaar. Het is een app voor iPhone en iPad, waarmee u uitgesteld kan kijken.

10.000 Vlamingen hebben de de bruikbaarheid van de toepassing al getest,. Iedereen zou de app nog dit jaar kunnen downloaden, hopelijk ook Android-gebruikers. Wat Stievie moet kosten, is nog niet duidelijk.

Netflix

Over de komst van de Amerikaanse videostreamingdienst naar de Benelux doen al langer geruchten de ronde. Voor Nederland kwam er in juni al het verlossende bericht, maar wij Belgen wachten nog op een aankondiging.

Netflix werkt met een abonnement: een keer betalen en dan onbeperkt films en series uit het aanbod streamen. Streamen is online afspelen, niet dowloaden dus. Het is sterk vergelijkbaar met Spotify, de online streamingdienst voor muziek.

In andere landen kost de formule van Netflix zeven à tien euro per maand. Het bedrijf startte op in 2007 en heeft wereldwijd al meer dan 35 miljoen klanten. Nu ze naar Nederland komen, is de kans groot dat een uitrol naar België snel volgt.