Geen toenadering over Syrië na tête-à-tête Obama en Poetin
Poetin en Obama in Sint-Petersburg. Foto: REUTERS

Tijdens de G20-top in het Russische Sint-Petersburg hebben de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin elkaar zo’n 20 minuten gesproken over de crisis in Syrië. ‘Maar er is geen vooruitgang geboekt’, zei Poetin achteraf. ‘Rusland zal Syrië bijstaan als het land wordt aangevallen.’

Na de G20-top ziet Poetin zijn positie versterkt. Hij gelooft niet dat de Syrische president chemische wapens tegen zijn bevolking zou hebben ingezet. Tijdens de persconferentie zei hij dat de landen die militair willen ingrijpen in de minderheid zijn. Hij voegde eraan toe dat hij niet verwacht had dat Indonesië, het grootste moslimland, de Amerikaanse plannen zou afwijzen. 

Hij noemde het contraproductief om de situatie in het Midden Oosten te destabiliseren. Volgens hem hebben de rebellen de gifgasaanval uitgevoerd om zo een Westers ingrijpen uit te lokken. Hij zei ook dat hij Syrië zal blijven steunen als de VS het land aanvallen.

‘De tegenstellingen blijven bestaan’, zei Poetins raadgever buitenlandse politiek vrijdag aan het persbureau Interfax. Nog volgens de raadgever zullen de diplomatieke contacten in de herfst voortgezet worden, op het niveau van de ministeries van Buitenlandse Zaken.

De Verenigde Staten willen in Syrië militair ingrijpen, als het moet zonder de steun van de Verenigde Naties. Alleen Frankrijk wil Obama steunen bij zo’n operatie. Obama heeft het Franse engagement voor ‘een sterke internationale reactie’ begroet. ‘Ik waardeer het engagement van president Hollande ten zeerste’, zei Obama tegenover de pers. Komende dinsdag spreekt Obama overigens het Amerikaanse volk toe.

De relaties tussen de Verenigde Staten en Rusland zitten op een dieptepunt. Enkele weken terug zei Obama nog een ontmoeting met Poetin af, uit onvrede met het asiel dat Rusland Edward Snowden, de Amerikaanse klokkenluider, had verleend. Over dat onderwerp werd nu niet gepraat.