Designbedrijven Vitra en Artek slaan de handen in elkaar
Links de bekende Eames-stoel, geproduceerd door Vitra, rechts: de Stool 60 van Artek, die dit jaar tachtig kaarsjes mag uitblazen.

Het Finse Artek gaat op in de Zwitserse designfabrikant Vitra. Dat heeft het bedrijf vrijdag zelf bekendgemaakt. Artek blijft als afzonderlijke entiteit bestaan, maar er wordt onderzocht hoe de twee bedrijven kunnen samenwerken op vlak van productie, distributie en logistiek.

‘Vitra heeft al decennialang veel respect voor Aalto en Artek’, verklaart Rolf Fehlbaum, lid van de raad van bestuur van de Zwitserse designfabrikant. ‘Het Finse designbedrijf is meer dan een collectie meubelen. Net als Vitra is het een commercieel-cultureel project dat een voortrekkersrol speelt in zijn sector.’

Het Finse Artek werd in 1935 opgericht door architect Alvar Aalto en zijn echtgenote Aino, kunstpromotor Maire Gullichsen en kunsthistoricus Nils-Gustav Hahl. ‘De internationale dimensie, die in het oprichtingsmanifest van 1935 al een duidelijk doel was, moest nieuw leven worden ingeblazen’, aldus Mirkku Kullberg, ceo van Artek. ‘De overname door Vitra is een fantastische opportuniteit voor de Finse designsector en een grote stap voor Artek, die het bedrijf naar een hoger niveau tilt.’

Artek zal als afzonderlijke entiteit blijven bestaan, maar er wordt onderzocht hoe de twee bedrijven kunnen samenwerken, onder meer op vlak van productie, distributie en logistiek.