Daarom draagt u beter hetzelfde als de baas
Foto: shutterstock

Een professioneel team dat voor gelijkaardige outfits kiest werkt beter samen en wie een succesvolle carrière ambieert doet er goed aan om de look van zijn of haar baas te kopiëren. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Een nieuwe studie, die werd uitgevoerd in opdracht van de kledingketen Debenhams, heeft aangetoond dat een gemeenschappelijk stijlgevoel op kantoor goed is voor de groepsgeest en de productiviteit stimuleert. Leden van een team ontwikkelen - vaak onbewust - een uniforme look en wie zich ‘anders’ kleedt wordt sneller uitgesloten.

De resultaten van het onderzoek bewijzen dat je vooral een voorbeeld moet nemen aan de kledingstijl van je baas. Meer dan een derde van de ondervraagde managers gaf namelijk toe dat ze meer aandacht hebben voor collega’s met een gelijkaardig modegevoel. Julia Twigg, professor sociale politiek en sociologie aan de universiteit van Kent, verklaart: ‘Mode kan de verhoudingen binnen een groep bepalen. De meesten zijn heel bezorgd dat ze er niet zullen bijhoren.’