Geheugenchips duurder door brand in Chinese fabriek
Foto: REUTERS

De prijs van geheugenchips voor smartphones en pc’s is met 19 procent gestegen, de sterkste stijging in drie jaar. Oorzaak is een fabrieksbrand in China. Door de brand heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf SK Hynix, de op een na grootste chipproducent ter wereld, zijn activiteiten in China tijdelijk stilgelegd.

De brand deed zich voor op 4 september, bij de plaatsing van uitrusting in een fabriek in het Chinese Wuxi. Daar worden geheugenchips geproduceerd voor SK Hynix, producent van zowat een derde van alle DRAM-chips ter wereld. Het bedrijf levert onder meer aan Apple, Samsung, Lenovo, Dell en Sony. De getroffen fabriek is verantwoordelijk voor de productie van naar schatting 15 procent van alle verkochte chips.

De brand duurde 90 minuten en er viel één gewonde. De volledige heropbouw van de beschadigde stofvrije ruimten zal echter minstens een half jaar duren, verwachten analisten van marktonderzoeker TrendForce. De prijs van een DDR3 2 gigabit DRAM-chip steeg donderdag in een klap met 30 cent tot 1,90 dollar, de sterkste stijging sinds september 2010.