Naar aanleiding van alle ongevallen met jongeren deze week, onderneemt Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) samen met haar collega, minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) actie. Zij willen dat zoveel mogelijk basisscholen deelnemen aan het fietsexamen. Dat meldt het VTM Nieuws.

Het fietsexamen is een praktisch examen dat leerlingen uit het zesde leerjaar kunnen afleggen. Het bereidt de kinderen voor op de gevaren in het verkeer. Nu neemt nog maar één op de acht scholen deel aan dat examen, maar dat moeten er meer worden.

Crevits: “Ik vind eigenlijk dat alle Vlaamse scholen die test zouden moeten doen. Het is geen test waarvoor je slaagt of niet, maar waarmee je de rijvaardigheid van kinderen van 12 kan testen. Door de test kunnen de kinderen en de ouders zien of er voldoende rijvaardigheid is om alleen op straat te rijden”.

Ouders verplichten om tot een bepaalde leeftijd kinderen te begeleiden op de fiets, daar is de CD&V-minister niet voor gewonnen. “Het ene kind ontwikkelt totaal anders dan het andere. Zomaar een leeftijd daarop kleven is onverstandig en zou misschien gevaar uitlokken”, aldus Crevits.