Treincrash Santiago: nieuwe geluidsopname bestuurder
Francisco José Garzón Foto: Getty Images

Enkele ogenblikken na de treincrash in het Spaanse Santiago, die 79 mensen doodde, belde treinbestuurder Francisco José Garzón naar een collega in het Madrileense centrale station. De Spaanse kranten hebben het geluidsfragment nu in handen. ‘Arme passagiers’, herhaalde Garzón de hele tijd.

De bestuurder geeft in de opname toe dat hij afgeleid was. ‘Ik moest hier 80 kilometer per uur rijden, maar ging de bocht in aan 190’, roept hij.

De stem van Garzón klinkt angstig, hij lijkt meteen te weten wat de gevolgen zijn van de crash. ‘Ik hoop dat niemand dood is’, wanhoopt hij. ‘Arme passagiers, arme passagiers.’

‘Ik had de veiligheidsmensen al gemeld dat deze bocht ‘inhumaan’ onveilig is, dat hier op een dag ongelukken van zouden komen’, zegt hij nog.

Proces: Garzón versus spoormaatschappij

Het proces tegen de bestuurder is momenteel aan de gang in Spanje. Garzón staat terecht voor betrokkenheid bij de dood van 79 passagiers. De trein die Garzón op 24 juli bestuurde, vloog aan hoge snelheid uit de bocht. Het ongeval vond plaats in de buurt van Santiago de Compostela en is een van de ergste uit de Spaanse geschiedenis. Alle acht treinstellen ontspoorden en stoven richting een muur naast de sporen. Zo’n 170 mensen raakten gewond.

De Spaanse kranten hebben ook een opname van een verhoor. Daarin geeft de bestuurder toe dat hij enkele ogenblikken voor de crash aan het telefoneren was met een collega op de trein. ‘Ik wist niet meer precies waar ik me op het traject bevond. Toen ik het elektronische remsysteem wilde inschakelen, was het al te laat.’