Nederland aansprakelijk voor dood drie moslims in Srebrenica
Nabestaanden reageren op de uitspraak van de Hoge Raad. Foto: EPA

Nederland is aansprakelijk voor de dood van drie moslims na de val van de enclave Srebrenica in Bosnië in 1995. De Nederlandse Hoge Raad heeft een eerder oordeel van het gerechtshof daarover vrijdag bevestigd.

Volgens de Hoge Raad hadden na de val van de enclave niet langer de Verenigde Naties (VN) effectieve controle over Dutchbat, maar viel het handelen van de militairen onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse Staat.

De zaak, die al elf jaar voortsleept, was aangespannen door de Bosnische tolk van Dutchbat Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van de vermoorde elektricien Rizo Mustafic. Nuhanovic verloor zijn vader en broer.

De slachtoffers werden op 13 juli door Dutchbat-militairen van de compound gestuurd toen het bataljon met de evacuatie was begonnen. Ze vielen in handen van het Bosnisch-Servische leger. Dat vermoordde de mannen.

Dutchbat, onder commandant Thom Karremans, was verantwoordelijk voor de verdediging van de enclave tegen het leger van generaal Mladic. Maar de Nederlandse blauwhelmen konden nauwelijks iets uitrichten. Rond de val van de enclave werden ongeveer 8000 moslimmannen en -jongens gedood.

Na afloop van de uitspraak vielen de nabestaanden elkaar in de armen. Zij kunnen een schadevergoeding vragen.