Koning Filip en koningin Mathilde hebben deze voormiddag hun blijde intrede gemaakt in Leuven. Aan het historische stadhuis was veel gejuich en een klein beetje boegeroep te horen.

Koning Filip en koningin Mathilde zijn vrijdag in Leuven bijzonder hartelijk onthaald tijdens hun blijde intrede in Vlaams-Brabant, de eerste van 11 steden die het koningspaar de komende maanden zal aandoen.

Ook de weergoden waren beiden goedgezind. Alle contacten met het publiek verliepen immers onder een stralende zon. Nauwelijks had het koningspaar de laatste handen gedrukt op het Martelarenplein of het begon te regenen.

Vrijheden

Het koningspaar werd omstreeks 11 uur begroet in het historische stadhuis op de Grote Markt in Leuven door lokale en provinciale politici en verdienstelijke Leuvenaars.

 

Burgemeester Louis Tobback nam de gelegenheid te baat om op ludieke wijze de sterke greep van hogere overheden op gemeenten aan te klagen. Hij wees Filip op het feit dat zijn voorgangers eeuwen geleden bij hun blijde intrede steden vaak nieuwe voorrechten en vrijheden toekenden. "Wij hebben een charter klaargestoomd dat de voogdij van de federale en regionale overheden over gemeenten verlicht. Kunnen we het daar niet over hebben? "

 

Na een korte begroeting op de pui van het stadhuis gingen Filip en Mathilde uitgebreid een babbeltje slaan met een aantal personen van de enkele duizenden die waren opgedaagd op de Grote Markt, Rector De Somerplein en een stuk van de Bondgenotenlaan.

Protest

Op de hoek van de Grote Markt en het plein demonstreerden een 50-tal personen op initiatief van Vlaams Belang, Jong N-VA, TAK, VVB, Voorpost en NSV tegen de monarchie en de Belgische staat.

Nadien begaf het vorstenpaar zich naar concertzaal Het Depot aan het Martelarenplein, waar ze diverse artistieke optredens voorgeschoteld kregen. Deze kunsthappening werd afgesloten met twee nummers van de Leuvense rockgroep Willow.

Het bezoek aan de provincie Vlaams-Brabant is de eerste blijde intrede van het nieuwe koningspaar sinds Filip tot koning gekroond werd. eR volgen nog bezoeken aan alle andere provinciehoofdplaatsen. Op 10 september komt Waver aan de beurt, op 17 september Bergen, op 24 september Hasselt, op 27 september Antwerpen, op 2 oktober Namen, op 11 oktober Luik, op 16 oktober Gent, op 18 oktober Aarlen, op 23 oktober Eupen en op 25 oktober wordt in Brugge afgesloten.