Een 24-jarige Afghaan uit Diksmuide heeft donderdagavond twee keer met een loodjesgeweer geschoten in de richting van een buschauffeur. Het parket van Brugge heeft de aanhouding van de man gevraagd.

Het incident deed zich voor omstreeks 17.30 uur op lijn 53, de busverbinding Diksmuide-Leke-Oostende. In het centrum van Oostende haalde een 24-jarige passagier plotseling een loodjesgeweer boven. Volgens het parket van Brugge heeft de man met het wapen twee keer in de richting van de chauffeur geschoten. De schoten hadden geen effect omdat de chauffeur beschermd werd door een glazen wand. Niemand raakte gewond.

‘Onze chauffeur bleef koelbloedig. Hij kon zelf melden dat er een gewapende reiziger op de bus zat’, bevestigt woordvoerder Inge Debruyne van De Lijn West-Vlaanderen. De politie stond de bus op te wachten op het kruispunt Torhoutsesteenweg - Elizabethlaan, waar de agressieveling werd ingerekend. Een vervangbus heeft de reizigers naar hun bestemming gebracht. De chauffeur werd opgevangen door de maatschappelijke dienst van De Lijn.

Alle bussen van De Lijn zijn uitgerust met camerabewaking. De beelden werden ter beschikking gesteld van de politie. Vervoersmaatschappij De Lijn betreurt de feiten omdat het zwaar investeert in sociale veiligheid. Vrijdag wordt de schutter voorgeleid bij de Brugse onderzoeksrechter.