Crevits: ‘Bij file FAST-team eind jaar overal inzetten’
Hilde Crevits. Foto: ddl

Het schooljaar is begonnen en... de files ook. Maar waarom zien we niet overal FAST-teams uitrukken? Omdat er nog ‘blinde vlekken’ zijn, waar de speciale takeldiensten niet werken. Vlaams minister van Mobiliteit wil die pijnpunten eind dit jaar weg, zegt ze in De Ochtend op Radio 1.

Een van die blinde vlekken is de Brusselse ring, die zo goed als dagelijks dichtslibt. Crevits wil tegen eind dit jaar ook daar de snelle teams kunnen inschakelen. FAST staat immers voor Files Aanpakken door Snelle Tussenkomst.

Bedoeling is dat de FAST-takeldienst binnen de twintig minuten toekomt en het wegdek zo snel mogelijk vrij maakt. De factuur is voor rekening van degene die het ongeval veroorzaakt heeft.

Aanbesteding

Crevits noemt problemen met de openbare aanbestedingen als oorzaak van de problemen met FAST. ‘Dat komt bijvoorbeeld doordat we een aanbesteding hebben en niemand reageert, of dat een kandidaat abnormaal hoge prijzen vraagt, dan kunnen we dat contract niet toewijzen’, verklaart de CD&V-minister. Er zijn nog aanbestedingen lopende, maar die wil Crevits tegen de jaarwende afronden.

De FAST-dienst functioneert wel al op de Antwerpse Ring, de A12 en sommige plaatsen in West-Vlaanderen en Limburg. Op de Brusselse ring hanteert de politie een beurtrol voor de takeldiensten.

Crevits wijst er in De Ochtend nog op dat het FAST-project zijn limieten kent. ‘Bij een verlies van lading of verontreiniging van het wegdek kan er nu eenmaal niet meteen getakeld worden’, zegt ze.

Lichtpuntje in tijden van fileleed: staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet zal takelwagens in de toekomst op de pechstrook laten rijden.