Europese kerncentrales moeten hun reactorvaten controleren op scheurtjes, vindt de Europese kernwaakhond WENRA, nadat het probleem vorig jaar opdook in twee Belgische centrales. Dat bericht De Morgen vrijdag.

‘Na de ontdekking van constructiefouten in de reactorvaten van de Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 volgde een uitgebreid onderzoek naar de mogelijke gevolgen. Het is belangrijk en noodzakelijk dat iedereen op de hoogte is van deze problemen. En dat elke Europese kerncentrale de nodige voorzorgen neemt’, zegt Hans Wanner, het hoofd van de WENRA (Western European Nuclear Regulators Association).

Na een onderzoek van tien maanden mochten de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 in mei heropstarten. Beide centrales lagen sinds de zomer van 2012 stil nadat controleurs in de reactorvaten duizenden haarfijne ‘scheurtjes’ (waterstofinsluitingen in het metaal) ontdekten. Er bleek uiteindelijk geen gevaar.

De WENRA wil de ultrasone testen die het probleem in België per toeval aan het licht brachten, overal laten uitvoeren. In totaal zouden goed 150 kerncentrales in zestien landen een extra scheurtjestest ondergaan. De ultrasone test kan gebeuren bij de volgende geplande controle.