Het Cypriotische parlement heeft vrijdagochtend na urenlange, soms stormachtige debatten een reeks hervormingen goedgekeurd die noodzakelijk waren om een nieuwe schijf internationale noodhulp te krijgen. “We kunnen opnieuw ademhalen”, klonk het na de stemming op het ministerie van Financiën.

De goedkeuring van de hervormingen was een voorwaarde om een nieuwe schijf van 1,5 miljard euro te krijgen van de internationale geldschieters. De eurogroep zou op 13 september het licht op groen zetten voor de nieuwe hulp.

De Cypriotische staatszender RIK meldde dat de meerderheid van de parlementsleden donderdagavond tegen een van de belangrijkste hervormingen stemde. Daarbij zouden verschillende coöperatieve banken tot het einde van de financiële crisis onder de controle van de centrale bank vallen. Na overleg tussen minister van Financiën Haris Georgiades en de fractieleiders van de oppositie, werd de hervorming bij een tweede stemming alsnog goedgekeurd.

Honderden mensen betoogden voor het parlementsgebouw tegen de hervormingen.

Cyprus is - na Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje - het vijfde euroland dat sinds de schuldencrisis in 2010 internationale hulp krijgt.