Belfius herbekijkt verkoop kunstcollectie
Belfius blaast verkoop kunstcollectie af

Staatsbank Belfius ziet voorlopig af van de plannen om een deel van haar indrukwekkende kunstcollectie te verkopen. De verkoop maakt momenteel geen deel uit van het besparingsplan

Dat schrijft De Tijd vrijdag. De plannen om de collectie van voor 1830 te verkopen, waren bedoeld om het vermogen van de bank op te krikken.  ‘De bedoeling was om te kijken of we een stuk van de meerwaarde op de verkoop van de kunstcollectie zouden kunnen gebruiken om de eigen middelen op te trekken’, aldus CEO Jos Clijsters.

De mogelijk verkoop veroorzaakte echter heel wat protest in politieke en culturele kringen. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) plaatste bijvoorbeeld een aantal werken op de Topstukkenlijst om ze in ons land te houden.

’Het scenario van een verkoop is om diverse redenen zeer twijfelachtig geworden’, aldus Clijsters. ‘We hebben onder meer gezien hoe op de aankondiging gereageerd werd. Als we alle elementen op een rijtje zetten, kunnen we ons zelfs afvragen of we het wel moeten doen. We zullen het intern bekijken.’

De kunstcollectie van Belfius is met haar 4.500 werken de grootste privéverzameling van het land. Ze is tientallen miljoenen euro’s waard. Tot de werken van voor 1830 horen onder meer een Breughel en schetsen van Rubens.