Vermassen: ‘Haal leeftijdsgrens voor minderjarige daders naar omlaag’
Jef Vermassen Foto: blg

Jef Vermassen pleit ervoor om de leeftijdsgrens voor minderjarige daders te verlagen. Minderjarige daders genieten extra bescherming en mogen niet herkenbaar in beeld gebracht worden. ‘Iemand van 16 jaar is geen kind meer vandaag. Dat waren vroeger kinderen, maar die tijd is wel voorbij’, aldus de strafpleiter donderdagavond in Reyers Laat.

Een 17-jarige vechtersbaas uit Ninove werd woensdag geïdentificeerd nadat de politie camerabeelden van een gewelddadige nachtelijke vechtpartij online had gezet. In drie uur was er een doorbraak in een zaak die al drie maanden muurvast zat.

Het parket dacht aanvankelijk dat het om een man van 25 à 35 jaar oud ging, maar toen de dader een 17-jarige jongen bleek, werden de beelden meteen van het internet gehaald. Wanneer er minderjarigen bij feiten betrokken zijn, mogen er namelijk alleen hoogst uitzonderlijk beelden worden vrijgegeven.

Discussie achteraf vermijden

Vermassen vraagt zich echter af waarom de 17-jarige dader als een kind beschermd moet worden, als hij dergelijke daden pleegt. Volgens hem moet de wetgeving dringend worden aangepast, zodat justitie en politie beter ingedekt zijn.

‘Zoals we een wet hebben rond bijzondere opsporingsmethoden, zou er ook hier controle van de rechters moeten komen. Voordat je zo’n filmpje zou vrijgeven, zou je dat kunnen onderwerpen aan de controle van de kamer van inbeschuldigingstelling’, verklaarde hij op Canvas. ‘Als die beslist dat het kan, dan wordt dit een veel gemakkelijker systeem voor politiemensen, omdat het dan gelegaliseerd is en geen discussie meer mogelijk maakt.’