Belg 10 procent rijker na crisis
Foto: rr
Het netto financieel vermogen van de Belgen was einde maart opgelopen tot 830,4 miljard euro, 10 procent meer dan voor het uitbreken van de crisis. Dat blijkt uit een studie van ING.

De Belg was de jongste jaren vooral een ijverig spaarder, waardoor hij het verlies door koersdalingen op de beurs meer dan goed kon maken.

Als bij het financieel vermogen ook het vastgoed wordt geteld, komt het gemiddeld vermogen van een gezin uit op 446.000 euro.

De sterke verschuiving van roerend naar onroerend vermogen heeft onder meer te maken met de verlaging van schenkingsrechten voor vastgoed, maar ook met de fiscale amnestie, waarbij zwart geld dat werd witgewassen minder beboet werd als het ten minste vijf jaar in Belgisch vastgoed belegd werd. Het aandeel van vastgoed klom daardoor de afgelopen tien jaar van 50 tot 60 procent.

Het gemiddelde wordt wel scheefgetrokken door onder meer 17 procent van het vermogen dat vertegenwoordigd wordt door aandelen van kleine, niet beursgenoteerde bedrijven. Bovendien is bijna 65 procent van het totale vermogen in handen van de rijkste 20 procent van de bevolking. Het financieel vermogen van een modaal gezin, zal dus gemakkelijk een kwart tot een derde lager liggen dan het gemiddelde.

Belgen zijn rijker dan ooit
Uit de krant