OVERZICHT. Fietsboetieks: voor liefhebbers van luxe
Exceller Bikes Foto: Jan D'Hondt
Er zijn fietsenwinkels en er zijn fietsboetieks. De eerste verkoopt en herstelt fietsen en de tweede biedt liefhebbers van veloporno een zinnenprikkelende ervaring aan: afgelikte rijwielen, originele onderdelen en stijlvolle wielerkostuumpjes. Balancerend op de grens tussen winkel en museum. Dit zijn de acht favorieten van de Velotariër.

- HET SALON BY MARCEL KINT -

Marcel Kint is tot op vandaag de langst regerende wereldkampioen ooit. De Zwarte Arend uit Zwevegem draagt in 1939 de regenboogtrui, waarna de oorlog uitbreekt en het wachten is tot 1946 vooraleer er een volgend wereldkampioenschap komt – dat hij trouwens ei zo na wéér wint.

Na zijn carrière richt de coureur de bvba M.Kint op, handel in fietsen en fietsonderdelen. Vandaag houden kleinzoon Marniek Kint en zijn vrouw Lien Baguet de familietraditie in ere, nota bene in de authentieke woning van de ex-wereldkampioen.

De trots van het huis is een frame dat in 1938 speciaal ontworpen werd naar het lichaam van Marcel Kint na het winnen van het WK in Valkenburg. Vandaag kan je in Het Salon stap voor stap een frame en fiets naar jouw goesting laten brouwen, afgewerkt met de Marcel Kint handtekening en het metalen kopmerk met het authentieke logo, ontworpen in 1954.

Het Salon by Marcel Kint, Proosdijstraat 21, 8500 Kortrijk

 

- BLANCO BIKE LUXURY -

Wat begon als een projectje in de garage van fietsenmaker Thomas Wittouck, mondde in april van dit jaar uit in een trendy fietsatelier in een indrukwekkend Gents pand. Een strak interieur waarin frivole vintage fietsen in volle glorie poseren voor zij die er hun piepers de kost mee willen geven. Naast de ‘klassiekers’ – Merckx en vrienden – vindt u er ook nieuwe retrogetinte fietsen, merken zoals Abici, Schindelhauerbikes en Cremecycles,

Blanco Bike Luxury, Bennesteeg 7, 9000 Gent

 

- GINO CARTS & BIKES -

Zaakvoerder Tom Vanderhoeght was degene die mij het woord ‘fietsboetiek’ leerde kennen. Niet fietswinkel, boetiek dus. Groot gelijk. Een bezoekje duurt er sowieso langer dan de trein naar huis op u wilt wachten – met plezier gemist trouwens.

Ik genoot er van mooie fietsen, originele onderdelen en gadgets (de spakencinema van MonkeyLectric bijvoorbeeld), interessante boeken en een boeiende fietsbabbel met Tom.
Anders dan de ‘gewone’ – als u dat woord hier kunt gebruiken – fietsboetieks richt Gino Carts zich eerder op (jonge) gezinnen, met allerhande bakfietscombinaties en leuke fietsgadgets voor de kinderen.

Gino Carts, Frère Orbanstraat 46, 8400 Oostende

 

 - ODIEL & ODETTE -

Fietsen Odiel en Odette ontsproot in 2012 uit de geest van fietsfanaat Francis Van Roosbroeck. Met een voorliefde voor mooie maar duurzame accessoires, zoals de lederen zadels van het Engelse merk Brooks, die gewoon thuishoren in het vintage karakter van dit pand op een steenworp van het Park Spoor Noord.

Fietsmerken zijn Cortina, RIH, Tokyobike, op mankracht of elektrisch, en kies maar uit: fietstassen, manden, verlichting, sloten, zadels, kinderzitjes en de ‘regenmode’ – jawel – van Happy Rainy Days.

Odiel & Odette, Viaductdam 102, Park Spoor Noord, 2060 Antwerpen

 

- VELODOME -

Velodome is gevestigd in de oude paardenstallen van Brouwerij De Koninck. De nieuwe veulens zijn ondertussen twee maanden bezig. Met de focus op de betere koersfietsen en mountainbikes, zoals het Belgische Ridley en de handgemaakte Condor Cycles.

Veldôme, Boomgaardstraat 12, 2600 Berchem

 

- BICYCLETTE -

De grote broer, want partnerzaken, van Veldôme is gevestigd in Duffel, en legt zich toe op fietskledij, accessoires en lifestyle. Bicyclette en Veldôme zijn trouwens de enige Belgische winkels waar U de fietskledij van Rapha kunt aanmeten. En er is meer van dat lekkers voor zij die wat meer willen dan het traditionele Tom-Boonen-pakje.

Bicyclette, Merodestraat 1, 2570 Duffel

 

- EXCELLER BIKES -

(foto's Jan D'Hondt)

Een showroom, lounge en trendy bib. Telkens met de fiets centraal. Die magische combinatie alleen al garandeert deze Brugse Schone een plaats in deze lijst. En u kunt er meteen een lange reeks klassefietsen testen op de Brugse kasseitjes.

Exceller Bikes, Philipstockstraat 43, 8000 Brugge

 

- FIXERATI -

In Brussel en Antwerpen the place to be voor de fixed-gear adepten. Hipster heaven. Ik heb het zien gebeuren: iemand gooit er een leeg fietsframe binnen en niet veel later bolt een tot in de puntjes afgelikte fixie – met de meest snobistische onderdelen van over de hele wereld, zelf te kiezen overigens – de zaak uit.

Fixerati Brussels Flagship Store, Edelknaapstraat 88, 1000 Brussel
Fixerati Antwerp, Lange Koestraat 13, 2000 Antwerpen