‘Negen kinderen op de tien drinken onvoldoende’
Foto: ss

Slechts tien procent van de Belgische kinderen tussen de acht en de twaalf jaar krijgt voldoende vloeistoffen binnen. Dat blijkt uit een studie door de Europese Club van Kinderdiëtisten (CEDE), de afdeling Volksgezondheid van de ULB (ESP-ULB) en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF), gefinancierd door mineraalwaterproducent Evian. Aan het onderzoek, dat woensdag werd voorgesteld, namen 1.197 kinderen uit heel België deel.

Minder dan tien procent (9,5%) van de kinderen krijgt voldoende vloeistoffen binnen volgens de aanbevelingen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA. Een meisje tussen de negen en de dertien jaar zou 1,425 liter (1,9 liter vloeistoffen per dag, waarvan 70 tot 80 procent dranken) per dag moeten drinken, een jongen van die leeftijd 1,575 liter (2,1 liter vloeistoffen per dag). Uit de studie blijkt dat kinderen gemiddeld minder dan 1 liter per dag drinken.

Drankboekje

De kinderen die deelnamen aan het onderzoek, moesten hun vloeistoffenverbruik gedurende zeven dagen invullen in een ‘drankboekje’. De eerste resultaten tonen aan dat slechts een kwart van de kinderen drie tot vier keer per dag water drinkt. Iets minder dan de helft drinkt minder dan twee keer per dag water en 7,7 procent verklaarde nooit water te drinken. Slechts 41,3 procent van het totaal aantal geconsumeerde vloeistoffen is water. ‘Voldoende water drinken is nochtans essentieel voor de fysieke en cognitieve prestaties’, zegt professor Philippe Goyens van UKZKF.

Hydratiereflex

‘De beste methode om kinderen voldoende water te laten drinken, is om hen een hydratatiereflex aan te leren’, besluit pediatrisch diëtiste Isabelle Thiébaut. ‘Dat houdt in dat ze gedurende de dag (op school en thuis) minstens drie tot vier keer moeten drinken.’