Veilig met de fiets naar school: zes tips
Foto: Wim Daneels (WDK)

Op de tweede schooldag raakten drie kinderen gewond na een fietsongeval. Reden genoeg om kort en duidelijk enkele cruciale tips mee te geven zodat uw spruit veilig de baan op kan.

Jonger dan twaalf?

Trommel mama, papa, oma of opa op. Maar kinderen onder de twaalf jaar gaan best niet alleen met de fiets naar school. Dat zegt docent Verkeersveiligheid Stijn Daniel in Het Laatste Nieuws vandaag. Uit studies blijkt dat jonge kinderen moeilijke verkeerssituaties slecht inschatten. Ook afstanden correct beoordelen blijkt een kind niet goed te kunnen.

Vermijd wegenwerken

De fietsersbond waarschuwt ervoor: wegenwerken creëren vaak gevaarlijke omleidingen voor fietsers. Gisteren raakte nog een twaalfjarige jongen gewond op een plaats waar werken aan de gang waren.

Kort is niet gelijk aan veilig

Toegegeven, als u de kortste weg neemt, speelt de tijd in uw voordeel. Maar toch betekent dat niet meteen dat u de veiligste weg kiest. Verken alternatieven, waar minder verkeer is, of veel andere fietsers rijden. ‘Hoe meer auto’s gewend zijn aan fietsers, hoe beter ze zullen reageren’, meent de fietsersbond.

Maak oogcontact

Het is niet omdat u de auto gezien hebt, dat de bestuurder u ook gezien heeft. Zeker aan kruispunten kijkt u best even links en rechts om te zien of de andere u ook heeft opgemerkt.

Extra opletten voor: rotondes en vrachtwagens

Op rotondes vinden 27% meer fietsongevallen plaats dan op gewoon kruispunt. Opletten geblazen dus. Vrachtwagens en tractors zitten met een grote dode hoek. Zet u daarom bij verkeerslichten nooit naast een vrachtwagen, maar op de voorsorteerstrook voor fietsers.

Weg met iPod en mp3

Luister naar aankomende auto’s in plaats van naar de muziek in uw oren. Zo hoort u wat er op u afkomt. Een cruciale factor om het verkeer in te schatten.