Nieuwe iPhones op komst: wat weten we al?
Foto: rr

Volgende week laat Apple nieuwe iPhones op de wereld los. Officieel is er nog niets bekend over de nieuwe toestellen, maar ook dit jaar waren er al heel wat iPhone-lekken. Een overzicht van de meest geloofwaardige geruchten.

De geruchtenmolen over de nieuwe iPhone draait het hele jaar door. Intussen weten we dat Apple op 10 september een iPhone-evenement organiseert, maar verder houdt het bedrijf de lippen op elkaar. Net zoals vorige jaren is er ook de voorbije maanden veel over de nieuwe iPhones gelekt - de ene bron al geloofwaardiger dan de andere. Wij verzamelden de meest waarschijnlijk roddels over wat Apple op 10 september zal tonen.

Hoe zal de nieuwe iPhone heten?

Als Apple zijn eigen naamconventie volgt, zien we volgende week de iPhone 5S verschijnen. Na de iPhone 3G in 2008 volgde een jaar later de iPhone 3GS. De opvolger van de iPhone 4 was de iPhone 4S. En aangezien Apple-topman Tim Cook vorig jaar de iPhone 5 boven de doopvont hield...

Hoe zal de nieuwe iPhone er uitzien?

Apple lanceert typisch om de twee jaar een nieuw design. Het tweede jaar in de levenscyclus van een iPhone-model gebeurt er doorgaans een en ander aan de binnenkant, maar de buitenkant blijft hetzelfde. Dat was zo met de iPhone 3G/3GS, de iPhone 4/4S, en dat zal vermoedelijk ook zo zijn bij de huidige iPhone 5.

De gouden iPhone

Wel zou Apple met een derde iPhone-kleurvariant voor de pinnen komen. Naast de gekende zwarte en witte uitvoeringen, is er dit jaar voor het eerst sprake van een gouden iPhone. Nu ja, ‘goud’... het zal volgens verschillende bronnen eerder een champagnekleurige tint worden. Vooral in Aziatische landen gaan dergelijke bling-toestellen vlot over de toonbank, en laat dat nu net de landen zijn waar Apple nog wat marktaandeel kan bijwinnen.

Wat verandert er dan wel?

Waarschijnlijk krijgt de iPhone 5S een snellere (A7-)processor, om de telefoon nog vlotter aan te sturen. In de pijplijn zou ook een betere camera met een dubbele LED-flits zitten, die assisteert om betere foto’s te maken bij weinig licht en natuurlijkere kleuren oplevert. Mogelijk krijgt de 5S van Apple een betere batterij. Een nieuwigheid waarover druk wordt gespeculeerd, is een vingerafdruksensor die in de thuisknop van de iPhone zit ingebouwd. Zo’n biometrisch snufje zou de smartphone op een heel gebruiksvriendelijke manier een pak veiliger kunnen maken.

Is dat alles?

Meer van hetzelfde, maar dan beter en sneller. Heel vernieuwend lijkt deze update van de iPhone 5 alleszins niet. De grootste aanpassing voor gebruikers wordt de nieuwe iOS-software die eerder dit jaar al werd getoond - en overigens ook zijn weg zal vinden naar vorige iPhones. iOS 7 is een compleet nieuw ‘plat’ design van de hand van ontwerper Jonathan Ive met veel witruimte, weinig overbodige franjes - en bizarre snoepkleurtjes.

Oh ja, er is ook nog één ander ding dat we op 10 september mogen verwachten...

Een plastic iPhone

Als we de geruchtenmolen mogen geloven, zal Apple dit jaar niet enkel op de bovenkant van de dure telefoonmarkt mikken. Er zou ook een budget-iPhone komen, die gemeenzaam als iPhone 5C wordt bestempeld en grotendeels uit plastic bestaat. Een echte budgetsmartphone zal deze iPhone 5C wellicht niet worden. Analisten gokken op een prijs tussen 300 en 400 dollar, wat van het toestel een middenklasser maakt.

De ‘C’ in iPhone 5C staat voor ‘Color’, omdat de smartphone in verschillende kleurtjes beschikbaar zal zijn, waaronder naast zwart en wit ook roze, rood, blauw, geel en groen. Het is ook niet duidelijk of deze budget-iPhone ook bij ons zal verschijnen, dan wel enkel in zogeheten ‘groeimarkten’ waar dure iPhones niet echt aanslaan en nog veel potentiële kopers zijns.

Wat maakt de iPhone 5C goedkoper?

Om de kosten te drukken, zal Apple voor de productie van deze goedkopere iPhone terugvallen op bestaande componenten uit vorige toestellen. Zo zal vermoedelijk de processor uit de iPhone 4S of misschien zelfs de iPhone 5 gebruikt worden. Het 4-inch schermformaat van de iPhone 5 zou wel behouden blijven bij de 5C - het wordt dus geen iPhone Mini. Door de behuizing uit plastic te maken, en niet uit aluminium, gaat de productiekost al een pak naar beneden.

Onderstaand filmpje geeft een impressie van wat er op 10 september zou kunnen getoond worden door Tim Cook en zijn luitenanten bij Apple. Hoe echt de behuizingen in de video zijn weten we uiteraard niet, maar ze vatten de hardnekkigste geruchten wel mooi samen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig