Fietsersbond: ‘Meldpunt fietspaden Vlaamse overheid dodelijk traag’
Foto: tab

Gisteren raakten drie kinderen tussen drie en twaalf betrokken in een fietsongeval. De fietsersbond klaagt aan dat het meldpunt fietspaden van de Vlaamse overheid te traag reageert op problemen bij wegenwerken. Die creëren immers vaak gevaarlijk situaties voor fietsers.

Op 8 juli signaleerde de fietsersbond problemen voor fietsers bij werken op de Naamsesteenweg in Heverlee. Gisteren fietste een 12-jarige jongen op die weg, en raakte gewond terwijl hij de baan wilde oversteken. Hij had niet gezien dat het licht op groen stond voor het aankomende verkeer.

Dat de situatie gevaarlijk was voor fietsers, had de fietsersbond dus al langer gezien. ‘Ondanks geregelde meldingen via het meldpunt van de Vlaamse overheid, bleven de aanpassingen ondermaats en veranderde er fundamenteel weinig’, klinkt het bij Jan Treunen van de Fietsersbond.

‘Als het over een defect aan de fietspaden gaat, wordt er meestal adequaat ingegrepen’, klaagt Treunen over de werking van het meldpunt fietspaden. ‘Bij onveilige situaties worden de melders met kleine bijsturingen zoet gehouden.’

De fietsersbond vraagt de Vlaamse overheid om streng toe te kijken op de fietsomleidingen bij wegenwerken.

OVERZICHT. Waar gebeuren de meeste ongevallen met fietsers?