Nog liever gebarentaal dan Frans aan het loket
Burgemeester Martine Fournier Foto: evr
Het loketpersoneel in Menen, vlakbij de grens met zowel Wallonië als Frankrijk, mag vanaf volgend jaar alleen nog maar Nederlands praten tegen klanten aan de balie. Als dat niet lukt moet gebarentaal soelaas bieden.

Met die erg strikte taalregels wil Menen vanaf 1 januari duidelijk maken aan iedereen die langskomt op het stadhuis dat het Nederlands, en niets anders, de voertaal is in de grensstad.

‘Het Nederlands komt hier te veel in de verdrukking’, vindt burgemeester Martine Fournier (CD&V). ‘Het loopt hier de spuigaten uit. Er wonen hier heel veel Fransen en Walen, en die zijn het de afgelopen jaren gewend geworden dat ze hier gewoon in het Frans bediend worden. Terwijl dat eigenlijk alleen bij hoge uitzondering zou mogen.' Dat zegt de taalwetgeving.

‘Als ik hier in het stadhuis rondloop, heb ik soms de indruk dat er meer andere talen gesproken worden dan de eigen taal', aldus Fournier.

'De burger moet duidelijk aanvoelen dat alleen het Nederlands de officiële taal is. Indien een situatie dit noodzakelijk maakt, en pictogrammen of gebarentaal niet volstaan, kan eventueel overgeschakeld worden naar een andere taal. Maar alleen nadat duidelijk werd gemaakt dat dit per hoge uitzondering is.’

Fournier kondigt ook een opleiding agressiebeheersing aan voor haar ambtenarenkorps. ‘Ik kan me inbeelden dat het voor het personeel ook niet gemakkelijk is, want mensen die tot voor kort in hun eigen taal geholpen werden, zullen nu op een muur van Nederlands botsen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig