Opleidingen die verhuisden van hogeschool naar universiteit populair
Foto: Liesbeth Gaethofs LG
Studierichtingen die totnogtoe aan de hogeschool zaten maar nu naar de universiteit verhuizen, doen het beter. De Universiteit Gent ziet de inschrijvingen met 30 procent toenemen. Aan de KU Leuven is het beeld wat minder eenduidig.

Academische opleidingen zoals industrieel ingenieur, biotechniek, vertaler-tolk of handelswetenschappen van de hogescholen gaan dit jaar over naar de universiteiten, waarmee ze in associaties zaten. 

Voor de studenten lijkt dat geen probleem. ‘We tekenen in de geïntegreerde opleidingen een toename op tot dertig procent’, zegt vicerector Luc Moens van de Universiteit Gent. ‘En dat gaat niet ten koste van de andere universiteitsrichtingen.’

De KU Leuven ziet aan sommige voormalige hogeschoolopleidingen – met name die van Thomas More Mechelen en die van KAHO Sint-Lieven – ook groeicijfers rond de 30 procent, maar andere zijn dan weer stabiel, tot zelfs licht dalend.

De integratie doet in heel Vlaanderen ongeveer 22.500 studenten verhuizen. Voor hen verandert er niet gek veel: hun campus, hun lokalen, hun docenten en de inhoud van hun opleiding blijven doorgaans dezelfde. Het personeel verandert van werkgever. In totaal 2.500 man. In Gent gaat het om 600 mensen. Een deel van hen behoudt de voorwaarden van het oude statuut, anderen stappen meteen over naar het universiteitsstatuut.

De hele integratie is het sluitstuk van een lang proces dat een tiental jaar geleden ingezet werd.

 

Verhuizing naar universiteit maakt opleiding populair
Uit de krant

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig