‘Koning Albert weigert beschouwd te worden als vader van Delphine’
Foto: pol de wilde - corelio

Koning Albert weigert beschouwd te worden als de vader van Delphine Boël. Dat heeft de advocaat van de koninklijke familie, meester Guy Hiernaux, gezegd aan de VRT-nieuwsdienst.

Vanmorgen deed Delphine Boël voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg afstand van haar vorderingen tegen koning Filip, prinses Astrid, de intendant van het koninklijk paleis en haar vader Jacques Boël. Maar de advocaat van Boël kondigde wel aan dat hij volgende week een nieuwe vordering zal inleiden tegen koning Albert en Jacques Boël.

In juni had de kunstenares haar vader, toenmalig prins Filip, prinses Astrid en koning Albert gedagvaard om van hen een DNA-staal te eisen zodat ze zou kunnen aantonen dat niet Jacques Boël maar koning Albert haar biologische vader is. Koning Albert was op dat moment als staatshoofd onschendbaar, reden waarom de intendant van het koninklijk paleis in zijn plaats was gedagvaard.

Door de troonsafstand kan Albert nu wel gedagvaard worden. De advocaat van de koninklijke familie, meester Guy Hiernaux, kan zich vinden in de nieuwe procedure. ‘Die heeft het voordeel dat ze duidelijker is, aangezien ze gericht is tegen slechts twee personen, die rechtstreeks betrokken zijn’, zegt de advocaat. ‘Maar het zal voor mevrouw Boël een moeilijke zaak blijven. Zij moet nog steeds eerst aantonen dat Jacques Boël haar vader niet is, alvorens ze kan aanvoeren dat koning Albert dat is.’

Volgens de advocaat van Boël zijn er genoeg bewijzen dat koning Albert de vader is van Delphine, maar Hiernaux trekt dat in twijfel. ‘Als ik de reportages en de verklaringen van mevrouw Selys de Longchamps lees, zit daarin geen enkel bewijs dat Delphine de dochter is van Albert’, luidt het bij de VRT. ‘De foto’s bewijzen niet dat hij de vader is.’

Hiernaux zegt ook dat Albert sereen heeft gereageerd op de procedure die Delphine Boël heeft ingeleid. ‘Hij geeft de feiten niet toe. Hij weigert om beschouwd te worden als de vader van Delphine.’ Een DNA-test die moet bewijzen dat koning Albert de vader van Delphine is, is volgens Hiernaux ook niet aan de orde.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig