Syrië-spanning stijgt na rakettest Israël
Amerikaanse oorlogsschepen op weg naar Middellandse Zee. Archiefbeeld Foto: AFP
Rusland heeft twee raketlanceringen in de Middellandse Zee ontdekt, die in de zee terechtgekomen zijn. Het Israëlisch ministerie van Defensie bevestigt dat het om een gezamenlijke Israëlisch-Amerikaanse oefening gaat. De Verenigde Staten ontkennen.

Radarstations in Armavir in het zuiden van Rusland detecteerden om 8.16 uur de lancering van twee ballistische raketten in de Middellandse Zee. Dat meldde het Russiche persbureau Interfax en het staatspersbureau Ria Novosti.

De Russische ambassade in Syrië liet meteen weten dat er in Damascus geen tekens van een aanval zijn. Het Syrische radarsysteem heeft ook geen raketinval gedetecteerd.

Angkor

Israël zegt nu dat het een test van de Angkor-doelraket was. Die gebruikt het Israëlisch leger voor zijn raketafweer. Radars in Israël hebben de lancering succesvol gevolgd.

Het ministerie meldt slechts één lancering. Het projectiel zou oostwaarts zijn gevlogen en daar in zee terechtgekomen zijn. Israëlische media berichten dan weer dat de raketten vanop een militaire basis in het centrum van Israël en vanuit de Middellandse Zee gelanceerd zijn.

VS ontkennen

'De marine van de Verenigde Staten heeft geen raketten afgevuurd in de Middellandse Zee', volgens een woordvoerder van de US Navy. Hij wilde geen verdere commentaar kwijt over de lanceringen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig