Delphine Boël heeft dinsdagochtend voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg afstand gedaan van haar vorderingen tegen koning Filip, prinses Astrid, de intendant van het koninklijk paleis en haar vader Jacques Boël en zal volgende week maandag een nieuwe vordering inleiden, gericht tegen koning Albert en Jacques Boël. Dat heeft haar advocaat, meester Alain De Jonge, meegedeeld na afloop van de rechtbankzitting dinsdagochtend.

De kunstenares had haar vader, toenmalig prins Filip, prinses Astrid en koning Albert in juni gedagvaard om van hen een DNA-staal te eisen zodat ze zou kunnen aantonen dat niet Jacques Boël maar koning Albert haar biologische vader is. Koning Albert was als staatshoofd onschendbaar, reden waarom de intendant van het koninklijk paleis in zijn plaats was gedagvaard.

'De troonsafstand door koning Albert verandert de zaak', zegt meester De Jonge. 'We hoeven de huidige koning Filip en prinses Astrid niet meer te dagvaarden maar kunnen enkel koning Albert en meneer Boël voor de rechtbank brengen. Dat zal volgende week maandag gebeuren.'

De advocaat van de koninklijke familie, meester Guy Hiernaux, kan zich vinden in de nieuwe procedure. 'Die heeft het voordeel dat ze duidelijker is, aangezien ze gericht is tegen slechts twee personen, die rechtstreeks betrokken zijn', zegt de advocaat. 'Maar het zal voor mevrouw Boël een moeilijke zaak blijven. Zij moet nog steeds eerst aantonen dat Jacques Boël haar vader niet is, alvorens ze kan aanvoeren dat koning Albert dat is.'

Delphine Boël wil het vaderschap voorlopig aantonen via foto’s, brieven en persoonlijke documenten en een DNA-analyse achter de hand houden als dat bewijsmateriaal onvoldoende zou zijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig