In Wilrijk bij Antwerpen wordt dinsdagochtend het zogenaamde Ferrarisbos aan de Fotografielaan ontruimd. Volgens activisten wordt het bos ook al gekapt. Groen vindt dit ongehoord én zinloos.

Sinds begin juli bezetten milieu-activisten van Groenfront en groeNoord een bos dat eigendom is van transportbedrijf H. Essers.

Het Genkse bedrijf kreeg een kapvergunning om 1,74 van de 5,53 hectare bos te rooien. Milieuvereniging Natuurpunt ging daartegen in beroep, maar kreeg op 4 juli ongelijk van de Antwerpse provinciale deputatie.

Actievoerders in bomen

‘Deze ochtend rond 7 uur werd ik wakker van het kappen van bomen’, vertelt activist Fleur van den Bosch. ‘De politie is met zo’n 30 personen ter plaatse en een tent hieronder is al platgegooid, ondanks dat ze ons vriendelijk vragen uit de bomen te komen. De straat is afgezet en de pers mag er ook niet bij.’

Volgens de actievoerders had milieuvereniging Natuurpunt nog tot 9 september de tijd om in beroep te gaan en zou het dat ook doen. Op 7 september zou nog volgens hen ‘de Vlaamse administratie komen vaststellen dat er een illegale weg werd aangelegd’.

Woordvoerder van de Antwerpse lokale politie Fons Bastiaenssens bevestigt de ontruiming. ‘Mijn collega’s zijn momenteel nog in de bemiddelingsfase en afhankelijk van hoe dat verloopt wordt later eventueel met dwang tot ontruiming overgegaan. Er is daarvoor een bevel.’ Bastiaenssens had geen weet van een eventueel nog lopende periode tot 9 september.

'Einde aan onwetmatige bezetting'

'Met de ontruiming door de politie komt een einde aan de bezetting door leden van Groenfort en GroeNoord, die sinds begin juli onwetmatig in het Wilrijkse Ferrarisbos verbleven', reageert transportbedrijf H.Essers. BOS+ reageert minder tevreden en zegt in een reactie dat 'oude bossen onschatbaar erfgoed zijn en geen wegwerpmateriaal.'

Op 'het vrijgemaakte industriële terrein' zal het bedrijf 'zijn logistieke activiteiten' uitbreiden, zodat het de 'bewerkstelligde groei verder kan ontplooien'. In de plaats komt er een 'compenserende bebossing van 31.900 vierkante meter, die samen met het betalen van een bosbehoudsbijdrage voorzien waren ter compensatie van de ontbossing'.

'Schaamlapje'

De partij Groen vindt dit ongehoord én zinloos. ‘Ten eerste zijn nog niet alle wettelijke beroepsprocedures afgerond, en ten tweede heeft de bouwheer zich teruggetrokken, zodat er voorlopig helemaal niets gebouwd zal worden.’

‘De ecologische waarde van een eeuwenoud historisch bos als dat in Wilrijk valt moeilijk te overschatten. Een nieuw bos aanplanten kan de biodiversiteits- en bodemwaarde onmogelijk compenseren. Bij een nieuw aangeplant bos vraagt het decennia vooraleer bomen volgroeid zijn, eer de bodem terug diezelfde waarde heeft opgebouwd, zijn er eeuwen voorbij. Alsof men de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal afbreekt en ter compensatie, in Wijnegem, een extra parkeergarage bouwt’, klinkt het.

Voor BOS+ is dit 'een schaamlapje van allure'. Vlaanderen heeft 'een veel te lage bosindex en uiteraard zijn de oude, waardevolle Ferrarisbossen nog schaarser'. De organisatie vindt dat men er alles aan zou moeten doen om 'de schaarse bosrelicten die er nog zijn met respect te behandelen, zeker in een stad met een bosindex die ongeveer 5 procent bedraagt'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig