Microsoft neemt kernactiviteiten Nokia over
Foto: REUTERS

Softwaregigant Microsoft gaat de kernactiviteiten van Nokia overnemen. De prijs bedraagt alles samen 5,44 miljard euro, zo heeft de Finse gsm-producent dinsdag bekendgemaakt.

Daarbij betaalt Microsoft 3,79 miljard euro voor de apparaten- en dienstenafdeling en 1,65 miljard euro voor patentenlicenties. 

Over een overname van Nokia door het Amerikaanse bedrijf werd al enige tijd gespeculeerd. Beide ondernemingen sloten begin 2011 al een nauwe samenwerking. Nokia is de grootste producent van smartphones met het Microsoft-besturingssysteem Windows Phone. Microsoft benadrukt dat het ook blijft samenwerken met andere telefoonmakers bij de ontwikkeling van smartphones op het Windows-platform.

Het Finse concern nam lange tijd een dominante plaats in op de markt van de mobiele telefonie, maar boette fors aan marktaandeel in door de opmars van smartphones als de iPhone van Apple en toestellen met het Google-systeem Android.

Nokia-ceo terug naar Microsoft

Nokia-ceo Stephen Elop zet nu al een stap opzij en wordt bij Microsoft als vice-president verantwoordelijk voor de afdeling 'apparaten en diensten'. De voorzitter van het Finse Nokia, Risto Siilasmaa, neemt Elops taken over als interim-ceo.

De 49-jarige Elop werkte bij Microsoft toen hij in 2010 de leiding van Nokia in handen nam. Door zijn terugkeer naar Microsoft wordt hij nu gezien als een van de kanshebbers om de fakkel over te nemen van Steve Ballmer, de huidige Microsoft-topman die vorige week zijn pensioen aankondigde.

'Door onze twee teams bij elkaar te brengen, zullen het aandeel en de winsten van Microsoft in de telefoonbusiness snel groter worden. Het zal de kansen versterken voor Microsoft, maar ook voor al onze partners in de hele familie van toestellen en diensten', zegt Ballmer in een mededeling. 'Samen met hun innovatie en telefoons in alle prijsklasses, brengt Nokia ervaring en talent mee in belangrijke gebieden zoals hardware-ontwerp en techniek, productiemanagement, verkoop, marketing en distributie.'

De deal tussen Microsoft en Nokia zou begin 2014 worden afgerond.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in