Frankrijk publiceert ‘bewijzen’ over chemische wapens in Syrië
Foto: AP

De Franse regering heeft maandag een document met zogenaamde bewijzen voor het gebruik van gifgas in de Syrische burgeroorlog gepubliceerd.

Het negen bladzijden tellende rapport werd maandagavond op de internetsite van premier Jean-Marc Ayrault geplaatst. Het materiaal zou gebaseerd zijn op bevindingen van de Franse geheime dienst. De Franse regering wil daarmee niet alleen het bezit van chemische wapens in Syrië bewijzen, maar ook het gebruik ervan en de daders aantonen.

Syrië heeft een van de grootste voorraden aan chemische wapens, luidt het in het document. Daarin zouden zich ook enkele honderden tonnen mosterdgas en sarin bevinden. Daarnaast verwijst het rapport ook naar de Syrische wapensystemen, waarmee chemische granaten afgevuurd konden worden.

Bij de aanval van 21 augustus heeft het regime “opzettelijk een drempel overschreden”. Parijs zou 47 videobeelden systematisch technisch geanalyseerd hebben. Daarbij kwamen berichten van ooggetuigen.

Volgens de Franse bevindingen werden bij de vermoedelijke gifgasaanval op 21 augustus tot 1.500 mensen gedood zijn. De getroffen gebieden zouden eerder volledig in handen van rebellen zijn geweest. Volgens “geloofwaardige informatie van verschillende bondgenoten” werden op de dag voor de aanval specifieke voorbereidingen van de Syrische strijdkrachten getroffen.

Bekijk het document (pdf)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig