Tweedehands auto kopen: waar moet u op letten?
Foto: jo.sau (Flickr)

Sinds de introductie van de Car-Pass eind 2006 werden er al vijf miljoen zo’n certificaten uitgereikt aan kopers van tweedehandswagens. Het document vertelt iets over de kilometerhistoriek van het voertuig, maar er zijn nog andere aandachtspunten.

Met een Car-Pass heeft een (potentiële) koper meer zekerheid over de werkelijke kilometerstand van een wagen en wordt fraude met de teller quasi onmogelijk. Een verkoper van een tweedehandsvoertuig - particulier of professioneel - is altijd verplicht zo’n Car-Pass mee te geven met de koper. De Car-Pass heeft zijn nut de voorbije jaren al bewezen: voor 2006 waren er jaarlijks zo’n 60.000 fraudegevallen met tellers. In 2012, vijf miljoen Car-Pass-certificaten later, waren dat er nog 1.247.

Maar tellerfraude is niet uw enige bezorgdheid bij de aanschaf van een tweedehandswagen. Daar is sowieso altijd een zeker risico mee gemoeid, maar met deze tips verkleint u de kans op verrassingen achteraf.

Zorg zelf voor een expert

Bent u niet helemaal zeker hoe u een auto moet beoordelen, maar hebt u een vriend of familielid die daar wel mee vertrouwd is, vraag hem (of haar) dan om mee te gaan kijken. En zelfs als u genoeg zelfvertrouwen heeft, is het geen slecht idee om een extra paar ogen mee te nemen voor een eerste blik.

Schijn kan bedriegen

Een mooi opgepoetste wagen kan evenzeer gebreken vertonen. Controleer op roestplekken onder de vloerbekleding, in de koffer, op de uitlaat en in de wielkassen. Ook opmerkelijke verschillen in de breedte van de naden en kleurverschillen in de lak van het koetswerk kunnen een aanwijzing zijn dat de wagen ooit een ongeluk(je) heeft gehad. Controleer of alle ramen en deuren nog open en dicht gaan zoals het hoort, en bekijk de slijtage van het plastic op de pedalen.

Voel ook eens aan de motorkap. Als die warm is, heeft de verkoper de auto al gestart voor uw komst, en dat kan wijzen op een probleem met de motor of de batterij. Koud starten is altijd beter om eventuele gebreken bloot te leggen.

Hoe zit het met garantie?

Een professionele verkoper moet minimum 1 jaar garantie geven. Een particuliere verkoper biedt zo’n garantie niet, maar geeft doorgaans een betere prijs. Dat is een afweging die u zelf moet maken. Vraag een professional zeker hoe het precies zit met die garantie, en welke kosten vallen daar wel/niet onder vallen.

Doe een testrit

Het lijkt een evidentie, maar doe eerst een kort ritje met de nieuwe auto van uw dromen alvorens uw zuurverdiende centen te overhandigen aan de verkoper. Let onderweg of de wagen geen bizarre geluiden produceert, of het geluid van de motor regelmatig is en of het schakelen naar alle versnellingen vlot verloopt. Kijk of alle lichten, richtingaanwijzers, en ruitenwissers werken. Rij traag over een kasseiweg, trek vlot op aan verkeerslichten en ga ook eens hard in de remmen. Ook niet onbelangrijk is om de wegligging na te gaan en te kijken of de auto niet van zijn lijn afwijkt als het de bedoeling is rechtdoor te rijden.

Boorddocumenten en onderhoudsboekje

Stemmen de papieren die bij de wagen horen overeen met de wagen? Een auto die op het punt staat van eigenaar te wisselen, moet langs de autokeuring voor tweedehandsverkoop gepasseerd zijn. Daar wordt een attest verschaft met de resultaten van de keuring, een Car-Pass met de kilometerhistoriek, en ook een nieuw inschrijvingsbewijs om de wagen opnieuw in het verkeer te kunnen brengen. Deze documenten mogen niet ouder dan twee maanden zijn. Vraag de verkoper ook om het onderhoudsboekje te mogen inkijken - zo weet u meteen of alle geplande onderhoudsbeurten correct werden uitgevoerd. Op de website van de FOD Mobiliteit staat een lijstje van de documenten die nodig zijn bij een tweedehands (ver)koop.

Wie was de vorige eigenaar?

Heel veel tweedehandswagens die op de markt komen, zijn van mensen die ‘er bijna uitsluitend mee naar de bakker zijn gereden’. Dat is uiteraard niet altijd het geval. Het is bijzonder moeilijk om het echte verleden van een wagen te achterhalen, maar dat betekent niet dat u niet moet vragen hoe het precies zit, en waarom de wagen in kwestie wordt verkocht. De rijstijl van de vorige eigenaar heeft immers een grote impact op de staat van een wagen.

Gebruik het internet

Verricht het nodige opzoekingswerk voor u naar wagen gaat kijken. Zoek een en ander op over de marktwaarde van het specifieke model, maar probeer ook de zwakke plekken of de frequente gebreken van een bepaald type voertuig te achterhalen. Dan komt u al niet helemaal onbeslagen ten ijs.