Bart De Wever: ‘Liever realistische peiling met mindere resultaten’
Bart De Wever Foto: BELGA

N-VA verliest meer dan vier procent van haar kiezers in Vlaanderen. Dat is de belangrijkste uitslag van een politieke peiling van VTM. Voorzitter Bart De Wever vindt het goed dat de partij weer met beide voeten op de grond gezet wordt. De Wever wordt overigens onttroond door Kris Peeters als populairste politicus.

N-VA krijgt in de peiling van Ipsos - die georganiseerd werd door VTM, De Morgen, Le Soir en RTL-TVi - 30,7 procent van de stemmen achter zich, ruim 4 procent minder dan bij peilingen in juni. N-VA blijft wel met voorsprong de grootste partij in Vlaanderen en blijft ook boven de 28,4 procent van de federale verkiezingen van 2010.

Bart De Wever reageert onverwacht positief op de peiling. ‘Ik heb liever een realistische peiling met mindere resultaten, dan een onbetrouwbare peiling met overdreven resultaten. Dit is wel een bodempeiling, die ons met beide voeten op de grond zet. We mogen niet op onze lauweren rusten.’

CD&V en Vlaams Belang winnaars

CD&V is de grote winnaar van de peiling en verstevigt zijn tweede plaats in Vlaanderen tegenover de vorige peiling. De christendemocraten klimmen van 15,7 naar 17,2 procent, waarmee bijna het verkiezingsresultaat van 2010 - 17,6 procent - behaald wordt. 'De kiezer weet onze inzet te appreciëren', reageert voorzitter Wouter Beke op VTM.

Open Vld haalt 14,1 procent en klimt zo boven de uitslag van 2010 (13,9 procent).  'Dat wekt vertrouwen', vindt voorzitster Gwendolyn Rutten. Met haar 'sterke ploeg' wil ze nu 'verder werken' met een 'nieuwe visie'.

SP.A haalt nog maar 12,7 procent, waar de partij in 2010 nog 14,9 procent van de stemmen kreeg. 'Vreemd', vindt vicepremier Johan Vande Lanotte dat. Maar hij nuanceert: 'In peilingen gaan wij voortdurend op en neer, maar slechts binnen een marge van 2 procent.'

Daarna volgt Vlaams Belang, dat met 11,9 procent maar liefst 2,5 procent groeit. Kopstuk Gerolf Annemans neemt met 'plezier' akte van de peiling. 'Vlaanderen heeft blijkbaar nood aan een rechtlijnige, Vlaamse partij, die thema's als migratie durft aan te snijden.'

Groen behaalt 6,2 procent. Daarmee zitten zowel Groen als Vlaams Belang wel nog onder hun resultaat van 2010. LDD haalt ten slotte 2,8 procent. In 2010 was het toenmalige Lijst Dedecker nog goed voor 3,8 procent.

Peeters populairste politicus

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) springt in de peiling over N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever als populairste politicus van Vlaanderen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) staat in de peiling op drie. Op plaats vier verdringt SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte premier Elio Di Rupo.

De peiling werd van 16 tot en met 25 augustus uitgevoerd bij 2.634 respondenten in België, en heeft een foutenmarge van 3 procent in Vlaanderen en Wallonië en meer dan 4 procent in Brussel.