De Wever: ‘Bracke heeft voor zijn beurt gesproken’
Foto: BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat Siegfried Bracke voor zijn beurt heeft gesproken en dat de N-VA nog bezig is haar strategie voor de verkiezingen van 2014 te bepalen. De Wever reageert daarmee op de uitspraken van boegbeeld Siegfried Bracke in De Standaard.

Bracke laat zaterdag in De Standaard verstaan dat N-VA ook zonder confederaal akkoord in een federale regering wil stappen. “Wij passen voor een blokkering. Dat is echt een plechtige belofte”, klinkt het in een interview.

“Siegfried is een beetje stout en heeft wat voor zijn beurt gesproken”, aldus De Wever, die laat verstaan dat de koerswijziging nog niet was doorgesproken binnen het partijbestuur.

Toch bevestigt De Wever dat federaal mee besturen zonder confederalisme voor hem kan. “Het is een strategische optie die we willen maken voor 2014. Ik denk ook dat het een goede optie is, als je die goed uitlegt. Dat zullen we moeten doen aan het partijbestuur en nadien ook aan de kiezers,” aldus De Wever aan de VRT-nieuwsdienst.

De Wever fluit Bracke niet terug. N-VA is inderdaad bereid na de verkiezingen snel een "tijdelijke herstelregering" op de been te brengen, maar wel enkel met de garantie dat daarnaast over confederalisme onderhandeld wordt. De Wever ontkent ook dat de economie boven het confederalisme gaat bij de N-VA.

De uitspraken van N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke over het confederalisme zijn ook bij Peter De Roover, ere-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, in het verkeerde keelgat geschoten. “Zijn remedie dreigt het wezen van de N-VA uit te hollen”, hekelt hij op de website van Doorbraak. Volgens de chef-politiek berokkent Bracke de N-VA “communicatief schade”.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig